Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

January 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

RADIO POLIMLjE OSTALO BEZ GLASA

POSLE ODLUKE RRA O DODELI LOKALNIH RADIJSKIH FREKVENCIJA.

Radio Polimlje iz Prijepolja, osnovano pre 35 godina kao jedna od prvih lokalnih stanica u mreži Udruženih radio stanica Srbije, nije dobilo ni jednu od dve frekvencije koje su bile predviđene za ovu multietničku sredinu.

Kriterijume RRA zadovoljili radio koji još ne postoji i radio koji emituje muziku i čestitke

Odluka Republičke radiodifuzne agencije da se Radio Polimlju iz Prijepolja ne dodeli jedna od dve predviđene lokalne frekvencije izazvala je zaprepašćenje ne samo zaposlenih u ovoj informativnoj kući, već i u celoj prijepoljskoj opštini.

Radio Polimlje iz Prijepolja postoji već 35 godina i kao jedan od osnivača mreže Udruženih radio stanica Srbije bio je primer profesionalnog rada za šta je dobio brojna priznanja, a kao saradnici brojnih emisija Radio Beograda, novinari i tehnički realizatori su bili mnogostruko nagrađivani i isticani.

Radio Polimlje tokom tri i po decenije baziralo je svoj rad na informativnom programu. Sadržaj tog programa temeljen je na edukativnim autorskim emisijama koje su obuhvatile najvitalnija pitanja lokalne sredine: rad samouprave, mesnih zajednica, obrazovanje, kulturu, a obraćao se svim starosnim dobima i svim profilima slušalaca kroz specijalizovane emisije namenjene i penzionerima,i mladima, i deci, i socijalno ugroženim.

To je mogao sebi da “dozvoli” radio koji ima 12 zaposlenih, od čega je 8 novinara.

Verovatno se samo nekoliko medija uopšte u Srbiji može pohvaliti obrazovnom strukturom novinara- od njih osam polovina je diplomiranih žurnalista, a dva su diplomirani socilozi! Zaposleni u Radio Polimlju imaju i godine profesionalnog iskustva koje su za poštovanje, a negovana saradnička mreža omogućavala je da se program Radio Polimlja koncipira po vrlo visokim i zahtevnim kriterijumima.

Tokom tri i po decenije Radio Polimlje nije imalo ni jednu mrlju kad je reč o profesionalnom radu novinara, angažovanju, principima objektivnosti i blagovremenosti, što u proteklim burnim društvenim zbivanjima nije bilo ni malo jednostavno, posebno kad se zna da je ovo granična opština i da je struktura stanovništva multinacionalna.

Radio Polimlje ima svu savremenu radijsku tehniku, dva studija, muzičku fonoteku od nekoliko hiljada ploča i nekolikko hiljada ostalih nosača zvuka, i 11 sati svakodnevnog programa koji sam proizvodi isključivo kroz radijske emisije.

To je, verovatno jedan od retkih radija u Srbiji koji svoj profit nije bazirao na – čestitkama i pozdravima i ni u najtežim periodima nije podlegao opštem trendu degradiranja lokalnih radija kroz šund sadržaje.

Sve ovo nije bilo dovoljno da Radio Polimlje koje je bilo deo Javnog informativnog preduzeća – dobije jednu od predviđene dve frekvencije.

Posle prošlogodišnje privatizacije, kada je na aukciji ovo javno preduzeće prodato za 1000 evra ( u sastvu ima i novine – Polimlje sa tradicijom od 76 godina) Radio Polimlje nije promenilo koncepciju.

Republička radiodifuzna agencija opredelila se da ovom radiju praktično – oduzme frekvenciju! Dve radio stanice, koja su zadovoljila kriterijume ove odgovorne institucije kojoj je poveren državni posao da upristoji medijsko divljaštvo u Srbiji, nisu ni imala frekvencije.

Naime, jednu frekvenciju je dobio radio koji još ne postoji – Radio Mileševa – Srpskog pravoslavnog episkopa mileševskog, dok je druga dodeljena Radiju 033 Prometnog i uslužnog preduzeća d.o.o. “Links” koji nekoliko sezona emituje muziku, reklame i čestitke na samoodabranom talasu.

Informativno preduzeće “Polimlje” preduzeće sve mere kako bi se ovakva odluka preispitala i preinačila jer smatra da su ovakvom odlukom narušeni elementarni profesionalni kriterijumi, da je uskraćeno pravo građana Prijepolja na objektivno informisanje.

Tražiće zaštitu kolega u Srbiji kao i novinarskih udruženja.

(A možda je sve jednostavnije – možda nekome više ne odgovara preduzeće u kome je zaposleno sedam Srba i sedam Bošnjaka, te je godinama bilo primer u ovoj opštini, a i daleko šire).

Anem

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment.