Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ZALUG DOBIO SAVREMENE SPORTSKE TERENE

UMESTO JELAHA I DUHANIŠTA

Ideja i inicijativa da se u Zalugu izgrade sportski tereni, potekla je od Esada Hodžića, vlasnika preduzeća»Stilex», koji je i finansirao najveći deo projekta.

Omladina Zaluga konačno je dobila dugo očekivani prostor za igru i rekreaciju. Na sopstvenom placu u blizini PP «Stilex», Esad Hodžić, vlasnik ovog preduzeća izgradio je terene za mali fudbal i basket. Teren je asvaltiran, ogradjen visokom mrežom, opremljen neophodnim rekvizitima i spravama za vežbe, a poštujući sve zahteve i standarde rekreativnog sporta, urađene su tribine za gledaoce i postvaljeno noćno osvetljenje. Već na samom početku izgradnje, prepoznajući svoj ineres, akciji se priključio veliki broj omladine, a na zadovoljstvo gospodina Hodžića i jedan broj komšija, zanatlija koji su svojim dobrovoljnim radom pomogli izgradnju terena. Pored njih, možda najveću pohvalu zaslužuju najmlađi. Irfan, Pijuk, Kifla, Amar, Denis, Azra i Alma, brinu se o čistoći i njihov zadatak je da svakog dana pokupe otpadke od predhodnog dana. Za sada, nijednom nisu propustili svoju obavezu.

– Dok sam odrastao meni je nedostajao sličan prostor i uvek sam gajio želju da jednog dana, ako budem imao mogućnosti, za omladinu izgradim sportski teren. U vreme mog detinjstva popularna igrališta u Zalugu, gde se uvek igrao dobar fudbal, bila su Duhanište i Jelah, sve livade i utrine…pa su tu nikle kuće a vremenom se nekako izgubio i sportski duh omladine. Zato je moja želja bila da taj duh probudim i evo, prvi korak je učinjen, kaže inicijator ovog projekta, Esad Hodžić.

Dovoljno da od prvog dana otvaranja, ovaj sporstki teren koji je zamenio nekadašnje Jelah i Duhanište, postane glavno mesto okupljanja mladih.

Od ranih jutarnjih sati pa do kasno u noć, svakodnevno se na ovom terenu okupi više od stotinu meštana, svih starosnih doba i uzrasta. Mladi su, naravno i najbrojniji, no nakon završenih obaveza, sa njima na terenu «koplja lome» i nešto malo stariji sugrađani, što je doživljaj za brojne posmatrače koji sa tribina bodre svoje favorite.

Krajem avgusta, omladina Zaluga je ovim terenima terenima organizovala trodnevni turnir u malom fudbalu koji je bio humanitarnog karaktera. Rezultat je bio očekivan: pobedili su humanost i sportski duh! Gradjani su podržali akciju, pobednici se odrekli nagrada a sredstva od sto hiljada dinara prikupljena tokom turnira, nemenili za lečenje sedmogodišnjeg Dina Hadžifejzovića.

Cilj i želja Esada Hodžića, su ispunjeni. No, kako to uvek biva, prvi učinjen korak nikad nije jedini. Sa Zavodom za urbanizam već je dogovoreno da se pristupi izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju sličnih terena u opštini.

Radi se o sportskim terenima pored Milešvke u naselju Vinograd, na terenima hotela Mileševo, ORSI i još nekoliko u prigradskim naseljima gde postoje uslovi za njihovu rekonstrukciju i verujemo da ćemo za ove radove naći investitore. Smatram da je dužnost i obaveza svih koji imaju mogućnosti, da ulažu u svoje mesto ili sredinu, što će služiti celoj zajednici, a ne samo njemu kao pojedincu, kaže Hodžić.

J. Beganović