Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ВОДОСТАЈ ЛИМА РУШИ СВЕ РЕКОРДЕ

СУША НЕ ЈЕЊАВА, МЕТЕОРОЛОЗИ НЕ НАЈАВЉУЈУ БРЗЕ ПРОМЕНЕ ВРЕМЕНА

Последњи податак од уторка, 13. септембра, говори да је ниво Лима на новој рекордно ниској коти од само +4 центиметра. Тешка ситуација у брдско-планинском подручју, град и приградска насеља још увек не осећају последице вишенедељне суше. Река Косаћанка пресушила, Милешевка и Сељашница као да нису реке, а пољопривредници кажу да суша већ има све карактеристике елементарне непогоде

Упркос више него кишној првој половини лета, суша је и у овом делу Србије запретила великим последицама. Кише нема ни у најави метеоролога, а песимисти кажу да нас углавном суво време чека готово до краја године!

– У четвртак претежно сунчано, у северним пределима пре подне умерено облачно, понегде са слабом кишом. После подне на југозападу нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином. У петак и за викенд сунчано и топло, у недељу увече у северној и западној Србији нестабилно са пљусковима и грмљавином, кажу у Републичком хидрометеоролошком заводу Србије, кад је у питању дугорочнија прогноза.

Последње озбиљније кише падале су у Пријепољу и околини још почетком августа. Од тада, практично, није било ни капи, ако се изузму ретки поподневни наговештаји кише који су остали само наговештаји.

Чињенице кажу да је ово једно од најврелијих лета када се има у виду континуитет ведрих и топлих дана. Наде да ће септембар нешто променити нису се обистиниле, јер су од почетка последњег летњег месеца дневне температуре далеко изнад просечних. Данима је дневна температура у зони тропских вредности.

– Ниво Лима у уторак, 13. септембра је опао рекордно ниско. Измерено је + 4 центиметра, што је апсолутни минимум од када се мери водостај на мерној станици Пријепоље, рекао је за „Полимље“ шеф Одсека за оперативне хидролошке прогнозе Републичког Хидрометеоролошког завода Дејан Владиковић.

Проток воде на Лиму је пао испод 8 кубних метара у секунди, што довољно говори о томе какво је лето иза нас, бар што се тиче хидролошких прилика.

– Снабдевање Пријепоља и приградских насеља водом са градског водовода је нешто отежано, али и даље функционише без рестрикција и планских искључења, рекао је за „Полимље“ Емир Хашимбеговић, директор ЈКП „ Лим“. Томе је пресудно допринело искључење са водосистема ХЕ „Сељашница“, чиме су капацитети воде који су на располагању водоводу осетно повећани. Такође, прошле године смо санирали затварач који је регулисао проток воде ка хидроцентрали и његовом заменом смо га, практично, тек ставили у функцију пошто је био у врло лошем стању. Проток воде је, истина, опао на нешто око 100 литара у секунди, али то још увек подмирује основне потребе наших корисника. На вишим котама, посебно тамо где нису издате дозтволе за прикључак на водовону мрежу има повремених несташица, али се са тим морало рачунати јер управо зато и нису дате сагласности за прикључак, истиче Хашимбеговић.

Пуно посла у августу а посебно у септембру има и возни парк овог предузећа. Свакодневно, од 18. јула најмање по једна цистерна воде се шаље у Бродарево како би се ублажила перманентна несташица у тамошњој врло руинираној и неплански изграђеној мрежи.

– Воду испоручујемо и у многа села пријепољске општине, у Бабине, Равне, Расно, Чадиње…додаје Џевад Бегановић, руководилац РЈ „Комунални објекти“. Вода одлази или по нлаогу Општинске управе или на захтев месних заједница, односно појединачно на основу поруџбина појединаца. Цена једне цистерне воде са испоруком је око 3.700 динара.

Штету од суше посебно имају сточари. У вишим планинским пределима су пресушили и извори који су, у нормалној ситуацији, били активни током целе године. Сточари се сналазе како сами зунају, али најчешће је то редукција количина воде коју дају стоци.

– Већ се виде последице суше која је присутна на сточарским подручјима, каже дипломирани инжењег пољопривреде Ифет Хамзић из Општинске управе. Сточна грла су у лошем стању, чак и на изложбама и сајамским манифестацијама које се одржавају у нашој општини. Тамо где је снабдевање водом отежано, стока се поји једном дневно. У неким појединачним случајевима општина интервенише упућивањем цистерне са водом, али неке организоване помоћи још нема.

Није ништа боља ситуавција ни са пролећним културама, посебно са кромпиром и повртарским биљкама. Недостатак воде и висока дневна температура видљиви су и на квалитету и обиму рода.

– У планинском појасу према Црној Гори стање се још и може назвати солидним јер је неколико пута у јулу било пљускова, али је златарско-пештерски крај потпуно сув већ више од два месеца, каже Стеван Жунић, водећи произвођач кромпира у овом делу Србије. Тамо где има услова за наводњавање ситуација је повољнија, али екстремно висока температура и учестало вештачко напајање отежали су прираст плодова па је кромпир углавном ситнији. Приноси кромпира и кукуруза, тамо где није било вештачког наводњавања и где је каснила сетва, су између 50 и 70 одсто мањи него прошле године. Због врућина чекам са вађењем средње раног кромпира са парцеле од око три хектара, али како ствари стоје мораћемо или гутати прашину док не посмиримо летину, или се од ње за ову годину дефинитивно опростити, каже Жунић.

Суша је видљива свуда око нас. Косаћанка је практично пресушила! Сељашница и Милешевка само што нису. Лим је на историјском минимуму! А лето још није готово. Не само календарски!

М.М.Мутабџија