Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

У „ФОТО ФИНИШУ“ ПОБЕЂУЈЕ ШЉИВОВИЦА

ПРВИ  „МИЛЕШЕВСКИ ДАНИ РАКИЈЕ 2011“

Велику  златну медаљу и највећу  оцену од 18,58, у  свим категоријама квалитета, за боју, бистрину, типичност, укус и мирис,  добила је шљивовица  истекла из  „луле“ Драгољуба Ђурића. Златом се „окитило“ још 15 произвођача док је сребрне медаље за квалитет понело укупно 30 домаћина.

Пријепољски домаћини праве одличну шљивовицу!Ово је закључак чланова угледне комисије која је оцењивала квалитет ракија на манифестацији „Милешевски дани ракије 2011“ коју је организовао ОО „Друштва српских домаћина“ из Пријепоља.

О квалитету  пријепољске „ватрене воде“ говори велики број златних и сребрних медаља којима су се „окитили“ учесници овогодишње, прве „ракијаде“.Од укупно 48 узорака, 31 шљивовице, 7 крушке и 10 узорака јабуковаче, злато је понело укупно 15 произвођача, сребрну плакету за квалитет добило је 30 ракија а уручена је и једна велика златна медаља за изузетно висок квалитет шљивовице препеченице.

Комисија  је имала тежак задатак да међу најбољим узорцима рангира по три у конкуренцији шљивовице и осталих воћних ракија. Велику златну медаљу и највећу оцену од 18,58, у свим категоријама квалитета, за боју, бистрину, типичност, укус и мирис, добила је шљивовица истекла из  „луле“ Драгољуба Ђурића. За ракију која је освојила друго место са оценом 18,40, заслужан је Миланко Мићовић а шљива Рада Драгојловића, понела је треће место са оценом 18,30.

С обзиром  да се популарна шљива сматра ракијом чији се квалитет вреднује мимо осталих, Комисија за оцењивање квалитета посебно је рангирала друге воћне ракије. Међу три ракије које су добиле златну медаљу најбољи је квалитет, 18,30, имала крушкаЈовише Јововића, затим такође крушка, домаћина Славка Марјановића која је оцењена са 18,15 док је треће место припало јабуковачи Раска Пјановића која је добила оцену 18,03.

Уз честитке домаћинима, председник седмочлане Комисије, професор др Нинослав Никићевића, са Пољопривредног факултета у Београду, који се скоро три деценије бави, између осталог, оцењивањем квалитета ракије на свим престижним домаћим и светским сајмовима, нагласио је да је за производњу добре ракије потребно огромно знање и искуство. Он је такође подвукао да је милешевски крај тако добро географски позициониран да је богом дан за производњу доброг воћа и свакако, ракије одличног квалитета. Са већ постојећим знањем наталоженим и пренетим од предака и још мало стручног технолошког „дотеривања“ интересовања и улагања, пријепољски домаћини могу постати произвођачи најпрестижнијих брендираних ракија.

„Шљивовица  је по мојим критеријумима, најсавршеније  алкохолно пиће универзума.Наравно, произвођачи француског коњака и једне врсте шкотског вискија су прави уметници и треба да се угледамо на њих. Али верујте, ја као веома оштар оцењивач сматрам да српска шљивовица побеђује у фото финишу и француски коњак и шкотски виски, рекао је проф. Никићевић.

Поред проф Никићевића, на манифестацији „Милешевски дани ракије 2011“ еминентни стручњаци из ове области : проф др Веле Тешевић, инжењер Љубиша Станковић и инспекторка у Министарству пољопривреде, Ана Лапчевић, одржали су сет предавања на тему „Производња ракије и савремено тржиште“.

М.Цмиљановић

НИЈЕ  ДОМАЋИН КО ИМА  

Имајући у виду поднебље, традиционално знање  и искуство овдашњих домаћина, производња ракије и воћарство може постати породичан, економски одржив посао. То је један од разлога због ког се Друштво српских домаћина Пријепоља организовало „Милешевске дане ракије“, у нади да ће доћи до удруживања домаћинстава у региону, заједничких активности на брендирању и технолошком усавршавању производње ракије, рекао је између осталог Будимир Тешевић председник Удружења, поздрављајући учеснике манифестације.

Тешевић је Друштво српских домаћина представио као Друштво које поред неговања добрих међуљудских односа, међунационалног уважавања и толеранције промовише економски и емотивно јаку и угледну породицу као стуб друштва сваке државе.

„Домаћин  за нас није онај ко има већ ко је поштеним радом, честитошћу и поштењем, са својом породицом  стекао иметак. Ми итекако правимо разлику између богатих и оних који су прави домаћини, рекао је Тешевић.

М.Ц.