Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

СУША, ПОЖАРИ И…КОНАЧНО – КИША!

ВРЕМЕНСКЕ (НЕ)ПРИЛИКЕ
СУША, ПОЖАРИ И…КОНАЧНО – КИША!

Кад је изгледало да нема краја вишемесечној суши, кад су пожари почели да се јављају и тамо где су најмање очекивани…стигла је тако закаснела али ипак спасоносна киша.

Осим по рекордима водостаја Лима, који се протеклог викенда спустио на до тада никад забележених „плус 2 центиметра“ и протоком воде испод 8 кубних метара у секунди, Пријепоље се средином септембра, почело „провлачити“ у регионалним рубрикама домаће штампе и по пожарима.

Није, међутим, само Лим и пријепољски крај кубурио са водостајима. Сличне вести су стизале из скоро свих делова Србије, али и других земаља. Чак је уследила и забрана пловидбе на једној деоници Дунава кроз Бугарску због ниског водостаја, што је, такође, ретко забележена појава.

Тако је река Увац у нововарошкој опшштини, на којој су средином прошлог века саграђене три моћне хидроелектране, спала на доток воде од више него скромних пола кубика у секунди!!! Од таквог протока тешко се могло очекивати ефикасно пуњење мало бољег базена у околним викендицама, али енергетски систем, срећом, функционише на бази акумулација па смо имали струје и са ХЕ Увац, Кокин Брод и Бистрица!

…А онда су уследиле вести о пожарима. Срећом, Пријепоље је добро прошло у свему томе када се има у виду величина територије, неприступачност терена али и некаква врста „традиције“ која каже да је овде ватре било и у много мање врелим летима. Било како било, неколико дана је горело у Мушковини где су ватрогасци спасилачке јединице Полиције и радници Шумске секције гашењем и дежурствима спречили ширење стихије. Слично, али са много мање ризика по велике шумске комплексе, је било и у Куманичком кањону, у правцу Заступа где је ватра у неколико наврата захватала неприступачне пределе у самом кањону са ниским растињем. И она је угашена. А онда је, у дану кад су облаци коначно донели кишу, запретило Каменој Гори. Са црногорском дела територије кренула је ватра шумовитој Каменој Гори а на правцу потенцијалног ширења пожара било је више планинских кућа. Мештани и ватрогасци, уз обилату помолћ кише, брзо су спречили опасности.

У понедељак поподне, 19. септембра, крупне капи кише као да су означиле крај муке са врелинама ове године. Тешко је рећи да ће ова киша помоћи пољопривреди, али је важније што ће напојити жедну стоку и умирити све нервозније људе у планинском делу општине који знају како је када немају воде за стоку.

Порастао је и Лим: пуна три центиметра! Водостај у уторак, 20. септембра износио је „плус 5 центиметара“!

Суша коју смо, ако је судити по метеоролошким прогнозама, некако пребродити требало би да нас бар мало научи како да ценимо, штедимо и рационално трошимо непроцењиво благо које сви зовемо истим именом: вода!!!

И да ценимо чиљњеницу да је Пријепоље као један од ретких градова у Србији у водоводној мрежи имало довољно здраве, чисте и хладне воде!

М.М.М.