Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE AGRONOME

U prijepoljskoj opštini šest nezaposlenih inženjera poljoprivrede, iako razvojni planovi opštine  treatiraju poljoprivredu kao ozbiljnu šansu

  Ministarstvo za poljoprivredu Srbije objavilo je poziv za nezaposlene diplomirane inženjere poljoprivrede da se prijave za obuku u poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama koje su najbliže njihovom prebivalištu. Kako se navodi  u Javnom pozivu, prijavljivanje  za obuku nezaposleni agronomi, koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje mogli su se prijaviti za obuku do danas.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje Filajale u Prijepolju,  29 nezaposlenih agronoma u četiri opštine koje pokriva ova Filijala (Prijepolje, Priboj Nova Varoš i Sjenica) nalazi se na evidenciji i čeka posao. Najviše nezaposlenih je u Sjenici, gde 10 poljoprivrednih inženjera nema posla, a 8 nema posla ni u pribojskoj opštini. U Prijepolju na posao čeka 6 diplomiranih agronoma, dok ih je 5 na evidenciji nezaposlenih sa područja novovaroške opštine.

Prema ranijim izjavama ministra za poljoprivredu Dušana Petrovića,  u Srbiji dve hiljade ovih stručnjaka nema posla, a kako je u toku velika reforma  savetodavne  poljoprivredne stručne službe  u Srbiji, eto prilike da oni koji imaju diplomu poljoprivrednog fakulteta, a završe obuku, rade i za ovo ministartvo. Ministar Petrović je insistirao da će oni koji završe obuku moći da očekuju potpisivanje ugovora o radu na „ne manje od  godinu dana“, naglašavajući da je „ovo suštinski važan napredak  u razvoju srpske poljoprivrede  jer će tako više od 100.000 poljoprivrednih gazdinstava imati priliku da dobiju  kvalitetnog savetodavca koga će plaćati Vlada Srbije“.

Prijepolje i susedne opštine, u svojim lokalnim planovima, stavili su akcenat na razvoj poljoprivrede koja je godinama zanemarivana. Možda je ovo još jedna šansa da se poljoprivredna proizvodnja unapredi ali i obnovi, osavremeni, odnosno prilagodi zahtevima savremenog tržišta, uz intenzivniju saradnju sa stručnjacima.

I.H.