Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

„ЛУДАК И ОПАТИЦА“ НА ЛЕТЊОЈ СЦЕНИ

ЈОШ ЈЕДНА ПРЕМИЈЕРА КЛУБА „ТЕАТАР“ … Представа посвећена свим лудацима сцета.

Прошле  суботе тражила се карта више за премијеру позоришне представе  „Лудак и опатица“ коју су на летњој сцени пријепољског Музеја, извели аматери Клуба „Театар“. Представу је, по тексту Станислава Виткијевића режирао Меша Шендељ – Жак који се осми пут заредом прихватио драматизације неког текста,  сценографије, израде костима и избора музике.

Pogledajte i galeriju slika.

Текст „Лудака и опатице“ који је аутор Виткијевич посветио свим лудацима света говори о популарном песнику Валпургу (Милосав Цвијовић) оболелом од младелачког лудила који се годинама налази у лудачкој кошуљи под надзором лекара. Нове методе лечења лудила кроз психоанализу и експериментидсање лекара доводе песника у везу са опатицом  Аном (Ана Вараклић) којој је као духовној особи додељен на старање. Између два млада, разочарана и разним комплексима притиснута бића, плане љубав снажног емотивног набоја. Духовница Ана, повремено ослобађа песника лудачке кошуље што касније чини и доктор, мислећи да психоанализа даје позитивне резултате. Ослобађањем из лудачке кошуље, у песнику се ослобађа осветољубивост и други мрачни пориви настали током дуготрајног погрешног лечења дрогама и халуциногенима, тако да  у болничкој соби, у присуству лекара, духовнице и обезбеђења песник постаје убица свог доктора „џелата“.Након тога безуспешно покушава да себи одузме живот. Представa се након тоталног пораза метода психоанализе и општег расула у круговима лекара и  духовника, на крају завршава дозом оптимизма тако што љубавницима оставља могућност за нови сусрет са светом а публици да сама „изрежира“ како ће он изгледати, наговештавајући љубав као излаз из друштвеног, духовног и менталног мрака.

И овога  пута публика  је с великом пажњом пратила представу и  громогласним аплаузом наградила редитреља и глумце, Веселина Гојака, и Бранка Потежицу у улози лекара, Аиду Бошковић за улогу Барбаре, главне сестре духовнице и главне протагонисте, Ану Вараклић и Милосава Цвијовића, који су у скоро свим сегментима ове авангардне драме били на висини задатка.

Већ наредне  недеље представа ће почети са гостовањима  у Сјеници, Бајиној Башти и  Прибоју. Спонзори премијере били су Општина Пријепоље, предузеће „Стилекс“, ЈКП „Лим“ Компанија „Дунав осигурање“ и пријепољски Музеј.

М.Ц.