Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

TAMO GDE HAMAM BEŠE

SLUČAJNO OTKRIĆE

Jedna, za naše uslove uobičajena intervencija na vodovodnoj mreži, donela je neobično otkriće u jednom od najstarijih delova užeg prijepoljskog gradskog područja. Naime, u delu grada koji se zove Hamam, radnici JKP“Lim“ pronašli su prilikom kopanja kanala, keramičke cevi ručne izrade koje su se uklapale bez ikakvog spojnog materijala.

Mevludin Hodžić, građevinski inženjer u Komunalnom preduzeću smatra da su to cevi koje su se koristile za odvod otpadnih voda iz hamama, odnosno javnog kupatila koje se tu nekada nalazilo, po čemu je i cela mahala dobila ime.

Ove pronađene cevi govore o prapočecima kanalizacije koju grad dugo nije imao, ali se može reći da su to i najstarije cevi koje su pronađene u ovoj opštini koje su korištene za vodovodnu mrežu, odnosno odvođenje otpadnih voda.

Naime, kad je sredinom šezdesetih godina prošlog veka počela izgradnja gradskog vodovoda, prokopavanjem glavne ulice pronađene su drvene cevi starog vodovoda koje su bile postavljene duž cele ulice, što je bio dokaz njenog kontinuiteta. A prva voda dovedena je u Prijepolje zemljanim cevima za potrebe turske vojske, dok je vodovod sa drvenim cevima postavljan 1887. godine. Ni jedan drveni čunak nije tada sačuvan iako su bili veoma neobični primerci, jer svedoci vremena vele, da su te cevi za vodovod pravljene od borovine u Pljevljima, a da su ih na leđima nosila i postavljale u prijepoljskoj čaršiji po tri čoveka, jer su toliko bile teške. Novi vodovod, za potrebe tadašnjih tri hiljade stanovnika, Prijepolje je dobilo 1928. godine

Nije ostalo zabaleženo kada je sagrađen hamam u Prijepolju ali je dugo korišten kao javno kupatilo, s obzirom da se nalazio između dve prijepoljske džamije u srcu grada. Zanimljivo da je institucija javnog kupatila obnovljena u Prijepolju i posle drugog svetskog rata i to kupatilo, u nekadašnjem Šećer sokaku, u neposrednoj blizini upravo hamamske mahale, služilo je svrsi celu jednu deceniju.

I.Hadžagić