Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ДОЛАЗИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ

ПОВОДОМ СЛАВЕ МАНАСТИРА МИЛЕШЕВА
ДОЛАЗИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ

Српски патријарх ће освештати звоно тешко 9 тона, дар руског индустријалца Андреја Козицина. Током тродневног боравка у Милешевској епархији, патријарх Иринеј са владикама Српске православне цркве у посети и Прибоју и Сјеници

Патријарх српски Иринеј освештаће 7. октобра звоно које је манастиру Милешева даровао руски индустријалац Андреј Козицин, речено је на конференцији за новинаре у Милешевској епархији, одржаној у четвртак, 8. септембра. Епископ милешевски Филарет обавестио је новинаре о припремама за посету патријарха Иринеја и овом великом догађају коме ће, како је рекао, присуствовати велики број епископа Српске правславне цркве. Са њима Милешеву ће посетити и епископи из Русије и Грчке.

– Звоно ће бити освећено 7. октобра када манастир Милешева слави своју славу – Светог краља Владислава. Тешко је девет тона и дар је Андреја Козицина, генералног директора “УГМК-ХОЛДИНГ” из Русије. Његова вредност је преко 400.000 евра а овом великом догађају присуствоваће, како очекујемо, уз дародавца и руски амбасадор у Београду Александар Конузин, рекао је владика Филарет.

Током посете Милешевској епархији српски патријарх Иринеј ће обићи и Прибој и Сјеницу. У Прибоју ће патријарху бити уручени кључеви теретног возила из ФАП-овог програма који је, како је рекао владика Филарет, за потребе Патријаршије купљен прилозима верника из Прибоја и околине.

– Сутрадан ће у Милешеви бити освећено највеће црквено звоно у Србији. Од овог звона у Српској православној цркви веће је једино звоно у Подгорици, у храму Вазнесења Христова, тешко 10 тона. Тим поводом ће доктор историјских наука Славенко Терзић беседити о вековним односима манастира Милешева и Руске цркве. Господину Козицину уручићемо Орден Светог Саве којим га је одликовао Синод Српске православне цркве као и новоустановљени Одрен Белог анђела, као највишег признања Милешевске епархије. Први добитник Ордена Белог анђела је први потпредседник Владе и министар полиције Ивица Дачић, рекао је епископ Филарет.

Током тродневне посете Милешевској епархији српски патријарх Иринеј посетиће и Сјеницу где ће у суботу, 8. октобра, у храму Светих апостола Петра и Павла служити свету архијерејску литургију.

АНТРФИЛЕ 1

ВЛАДИКА ОСУДИО НАПАД НА ЏАМИЈУ У БОРЧИ

Најоштрије осуђујем напад на џамију у Борчи. Ко је то урадио није пријатељ ни Србији ни српском народу, ни муслиманима а ни себи, рекао је на конференцији за новинаре епископ Милешевски владика Филарет.

Говорећи о томе владика Филарет је рекао да је “ за пет минута могуће створити проблем у Санџаку, односно Рашкој области, али треба знати да ће требати педесет година да се тај проблем решава. Зато је улога верских службеника у свим конфесијама да о томе стално говоре верницима и да их позивају на толеранцију и суживот”..

– Мора се народу, а посебно омладини, стално говорити да то није никакво јунаштво нити чојство. Није никакво херојство палити верски објекат где се људи Богу моле, рекао је владика Филарет.

М.
АНТРФИЛЕ 2

ПРИПРЕМЕ ЗА ЈУБИЛЕЈ

– Припреме за обележавање 800 година Милешеве су у пуном јеку тако да ће све бити спремно 2019. године када је централна прослава, рекао је епископ Филарет. До мањег застоја у уређењу корита Милешевке дошло је због решавања имовинско-правних односа јер није комплетно корито реке на државном земљишту. Одбор за припрему научног скупа поводом осам векова Милешеве недавно је усвојио ширу листу учесника. Пријавио се велики број историчара и истраживача из више земаља тако да ће септембра наредне године, на овом скупу, имати шта да се чује како из историје манастира тако и Србије уопште.

М.