Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2011
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

BNV pozvao na bojkot popisa stanovništva

BNV pozvao na bojkot popisa stanovništva 

 Bošnjačko nacionalno vijeće koje ne priznaju nadležna ministarstva, pozvalo je Islamsku zajednicu, Narodno vijeće Sandžaka i druge nacionalne organizacije i institucije da se uključe u bojkot predstojećeg popisa stanovništva. 


Kako je ovo vijeće saop’tilo, uslovi za sprovođenje popisa nisu ispunjeni, ali da bi učestovali u popisu ukoliko BNV dobije predstavnike u svim tijelima za sprovođenje i kontrolu popisa i za bošnjački narod odštampaju novi obrasci na bosanskom jeziku latiničnim pismom.

BNV je ocijenio da je praksa pokazala da se broj Bošnjaka u Srbiji umanjuje što izaziva konfuzije pri utvrđivanju nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta.

Marković: Najava bojkota popisa – politička odluka 

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da je najava Albanaca sa juga Srbije i Bošnjaka iz Sandžaka da će bojkotovati popis politička i beskorisna za te nacionalne manjine.

“Nema dilema da ne postoje razlozi za bojkot. To je politička odluka, koja nema veze sa popisom. Nema koristi od bojkota, jer se tako može samo usporiti rešavanje problema, ili se oni i produbiti”, rekao je Marković za Radioteleviziju Srbije.

On je istakao da ima uverenja iz Zavoda za statistiku da će predstojeći popis biti izveden po svim evropskim standardima. 

Džudžević: Popis rutinski posao 

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu i poslanik u Skupštini Srbije Esad Džudžević ocijenio je da će poziv na bojkot popisa muftije Muamera Zukorlića proći isto kao i njegovi prethodni pozivi na bojkot “Blica” ili neplaćanje pretplate RTS-u. 

“Predstojeći popis je rutinski posao koji za Bošnjake nema ni približan značaj kao onaj iz 2002. godine, kada su Bošnjaci masovnim odazivom obnovili svoj identitet i otvorili vrata za ostvarivanje svojih manjinskih prava”, rekao je Džudžević agenciji Beta. 

On je naglasio da je najvažniji aspekt popisa 2011. godine da budu popisani i Bošnjaci, državljani Srbije, koji privremeno žive u inostranstvu.  

“Bitno je da se porodice potrude da upišu i one koji trenutno nisu tu, kako bismo dobili realnu sliku o broju Bošnjaka u Srbiji”, dodao je Džudžević.

Ljajić  protiv bojkota popisa 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da bi eventualni bojkot predstojećeg popisa stanovništva išao samo na štetu građana koji u njemu ne učestvuju i onih koji pozivaju na bojkot.

Ljajić  je rekao da smatra da država ne treba da učini ništa po tom pitanju osim da građanima objasni šta je popis i za šta je bitan za ostvarivanje njihovih prava.

ESAD HODŽIĆ, predsednik OO SDP u Prijepolju

SDP ne vidi ni jedan razlog da se u ovom trenutku bojkotuje predstojeći popis. Daleko vaznije bi bilo da se Bošnjacima ukaže na neophodnost tačno upisanih podataka.

Da bi jedna nacionalna zajednica mogla da ostvaruje u punom kapacitetu kolektivna prava u okviru jedne države, neophodno je da se prikupe svi podatci koji nam daju odgovore na pitanja KOLIKO NAS JE, KO SMO, KOJIM JEZIKOM GOVORIMO, KOJA NAM JE VEROISPOVEST I KAKO ŽIVIMO.

Od predstojećeg popisa zavisi, pored ostalog i  koliko će opstina Prijepolje  dobijati novca od Republike, koje će škole raditi naročito u seoskim sredinama, koji nivo zdravstvenih usluga ćemo imati  odnosno koliko lekara će biti zaposleno kao i mnogo drugih životno važnih stvari. Zato je za sve stanovnike opštine Prijepolje veoma  važno da  svi budemo upisani.

Sigurni smo da je popis organizovan po medjunarodnim standardima a uvidom u listu popisivača i instruktora uverićemo se da su Bošnjaci u Prijepolju ravnomerno zastupljeni. Ko hoće da gleda može videti i da se na tim listama nalaze imena popisivača ili instruktora koji su bili na listi BKZ za prošlogodišnje izbore za nacionalni savet i koji ce za svoj rad primiti lepu zaradu! Pozivati na bojkot popisa a istovremeno učestvovati u njegovom sprovodjenju je prilično licemerno.

DR ZULKEFIL BATO SADOVIĆ, predsednik OO DPS u Prijepolju 

Popis stanovništva je pre svega statistička kategorija i ne vidim neke posebne političke razloge koji bi zahtevali njegov bojkot. Neki su stalno sumnjičavi kad je u pitanju broj Bošnjaka odnosno muslimana i, stoga, smatramo da nije vreme za bojkot nego za jedinstven poziv da se svi odazovemo i da se nedvosmisleno izjasnimo u pogledu nacionalne pripadnosti, jezika i veropispovesti.

Na osnovu rezzultata popisa kreira se širok spektar aktivnosti koje odražavaju i odnos države prema gradovima i opštinama ali i nacionalnim i etničkim zajednicama. Cilj Bošnjaka bi, dakle, trebao biti masovan odziv na popis a ne njegov bojkot.

Takodje mislim da na ovom stepenu primene tehnologije, pre svega računara, nije nikakav problem da se obrasci prilagode jeziku i pismu nacionalnih manjina. Odbornici u Skupštini opštine Prijepolje dobijaju sve skupštinske materijalne latiničnim pismom i ne vidim zašto ne bi popisne liste mogle biti takodje šampane tim pismom. 

NVO protiv bojkota popisa 

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Kulturni centar DamaD iz Novog Pazara osmatraju da je predstojeći popis najvažniji izvor podataka o stanovništvu Srbije i osnova za kreiranje svih budućih republičkih i lokalnih politika, planova i strategija. 

„Popis stanovništva je značajan i zbog mogućnosti ostvarivanja prava i sloboda manjinskih zajednica, jer od broja pripadnika određene manjinske zajednice zavisi i obim ostvarivanja Ustavom i zakonima zajamčenih prava“, navodi se u zajedničkom saopćenju dvije nevladine organizacije. 

Ove NVO su pozvale nadležna ministarstva, lokalnu upravu i popisne komisije da isprave uočene propuste u pripremama za obavljanje popisa, a građane da se slobodno izjasne po svim pitanjima. 

„Formulari za popis ne moraju obavezno biti na jezicima manjina jer ih građani ne popunjavaju, nego popisivači koji su u obavezi da poznaju jezike manjina“, navodi se u saopštenju.