Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2011
M T W T F S S
« Jul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

У ПРИЈЕПОЉУ ГОТОВО ХИЉАДУ ПОПИСИВАЧА?

ПРИПРЕМЕ ЗА ПОПИС СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ

За  прва два од пет  дана, колико се потенцијални пописивачи пријављују, евидентирано преко 350 кандидата 

Занимање  „пописивач на одређено време“ је изузетно актуелно у целој Србији. Медији кажу да се пријавило неколико пута више кандидата него што се тражи, па ће у Републичком заводу за статистику, који одабира пописиваче, бити пуно посла. Слично ће бити и са  општином Пријепоље.

– Само  за два, од укупно пет дана  колико се примају пријаве, имамо преко 350 кандидата, рекла је за „Полимље“ председница Општинске комисије за попис становништва и домаћинстава  Ханка Хајдаревић. Према одлуци Републичког завода за статистику, који је организатор и реализатор пописа, Пријепољу са обавезним резервама припада око 290 места. Та квота је за прва два дана озбиљно надмашена, тако да је реално очекивати да се до данас, до када је рок за подношење пријава, јави можда и свих хиљаду кандидата.

Критеријуми Републичког завода за статистику су, по многима, мало необични, посебно када су у питању инструктори пописа. У Пријепољу је било доста коментара на одлуку да се за инструкторе бирају запослени, посебно запослени у органима управе.

– Одлуку  ко ће бити инструктор, баш као и ко ће бити пописивач, доноси Републички завод за статистрику. У општинским управама се обавља само логистика, односно пријем захтева, каже председница Општинске комисије за попис становништва и домаћинстава. Кандидати који конкуришу за пописиваче предају захтеве под шифрама. Одабрани кандидати ће такође бити објављени са шифрама. Другим речима једноставно није могуће било како мешање у избор, сугерисање или, пак, фаворизовање, додаје она.

Међу  тридесетак одабраних нструктора у  општини Пријепоље је двадесетак одсто  запослених у Општинској управи.

За петнаест дана пописивања накнада је око 20 хиљаде динара, док ће инструктори добити око 3 000 динара.

Попис станиовнипштва и домаћинстава у  Србији обавиће се од 1 до 15. октобра  ове године.

М.М.М.