Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2011
M T W T F S S
« Jul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

SREĆA SE OSTVARUJE KADA JE DIJELIMO SA DRUGIMA

ZAJEDNIČKI IFTAR U ORGANIZACIJI BOŠNJAČKE KULTURNE ZAJEDNICE

Sreća se ne ostvaruje po tome što činite dobro samo sebi, jer je dobročinstvo sebi instikt, poriv.  Sreća se ostvarujuje kada je dijelite sa drugima i  kada činite dobro drugima. Poruka dobra je općenita i zato je činite svakom čovjeku, istakao je u svojoj besedi glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer efendija Zukorlić,  na zajedničkom iftaru organizovanom u Prijepolju, a u okviru manifestacije Festival islama.  

U okviru manifestacije Festival islama, Bošnjačka kulturana zajednica  priredila je prošle srede zajednički iftar za više od 500 vjernika iz Prijepolja, a  zajedničkoj   sofri  prisustvovali  su i   glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji,  Muamer efendija Zukorlić, predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Islamskog kulturnog centra «Altun alem», Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Bošnjačke kulturne zajednice, Centra za humanitarni rad «Hajrat», imami, glavni imami i predsednici Medžlisa u Sandžaku.

Goste je pozdravio Aref efendija Duraković, glavni imam Medžlisa Prijepolje i tom prilikom se zahvalio brojnim donatorima koji pomažu rad Vakufske kuhinje u kojoj se svakodnevno pripremaju obroci za više stotina porodica   iz Prijepolja  i  okolnih gradova.  bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća i predsjednik Islamske zajednice u Prijepolju Samir Tandir naglasio je da ovo nije jedini iftar koji je priređen za naše sugradjane. Vakufska kuhinja Hajrat,  zahaljujući dobrovoljnim prilozima građana i donatora, pored redovne ditsribucije obroka za socijalno ugroženu kategoriju stanovništva bez razlike na versku i nacionalnu pripadnost,  obroke dijeli  svima koji u vrijeme iftara dodju u Vakufsku kuhinju  i sa tom praksom će nastaviti sve dok traje Ramazan. Tandir je selame i pozdrave prisutnim gostima prenio i u ime najvećeg dobrotvora kuhinje, Prijepoljca Bajazita Baza Žigovića, uspešnog privrednika koji duže vrijeme živi i radi u Nemačkoj.

U svojoj besjedi okupljenim vjernicima, Zukorlić je istakao značaj posta kao jedne od   obaveza i dužnosti svakog muslimana i podsjetio da  su one samo početak činjenja dobrih dijela usmerenih ka sebi, ali i prema svakom pojedincu.

– Momenti iščekivanja iftara su momenti ljudske jednakosti, posebne ljudske produhovljenosti koja opominje da smo svi od jednog čovjeka i jedne žene stvoreni, da smo sasvim privremeno i sasvim slučajno jedni bogati a drugi siromašni i da ne smijemo zaboraviti da je  po zakonitostima življenja to promjenljiva kategorija. Nije slučajno ni što smo se okupili pod okriljem Vakufske kuhinje koja radi zahvaljući ljudima koji su to shvatili. Sreća se ne ostvaruje po tome što činite dobro samo sebi, jer je dobročinstvo sebi instikt, poriv.  Sreća se ostvarujuje kada je dijelite sa drugima i  kada činite dobro drugima. Poruka dobra je općenita i zato je činite svakom čovjeku, poručio je Zukorlić.

U prigodnom programu upriličenom povodom zajedničkog iftara, gostima se predstavio hor ilahija i kasida «Sandžak» iz Novog Pazara, a po prvi put je nastupio hor  «Din», koga čine polaznici mektebske  obuke iz Prijepolja.

J. Beganović