Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2011
M T W T F S S
« Jul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

LET PČELE NE POZNAJE GRANICE

ODRŽAN ŠESTI SAJAM MEDA I PČELINJIH PRIZVODA

Sajam meda koji je  u subotu 13. avgusta održan u Prijepolju, okupio je   pored pčelara iz Srbije i  predstavnike Udruženja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ostvarena prekogranična saradnja, osim razmene iskustva podrazumeva i mnoge  aktivnosti koje će pčelari zajednički realizovati.

Ovogodišnji šesti Sajam meda i pčelinjih prizvoda, koje je Udruženje pčelara organizovalo  uz podršku Skupštine opštine i Turstičke organizacije Prijepolje i pored nešto slabije posećenosti nego predhodnih godina, opravdao je očekivanja organizatora. Na dvadesetak štandova, pored pčelara iz Prijepolja, svoje prizvode izložili su  i pčelari iz Nove Varoši, Arilja, Kosjerića, Čačka, Požege i Valjeva. Da ista ili slična   interesovanja ljudi ne poznaju granice, potvrdilo je i prisustvo delegacija Udruženja pčalara iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, čime je ova manifestacija poprimila i medjunarodni karakter.

Na samom početku manifestacije, odata je pošta nedavno preminulom Milenku Milanoviću, najstarijem članu  Udruženja i počasnom članu Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Govoreći o planovima i daljem radu predsednik Udruženja, Mevzudin Kajević, naglasio je značaj uspostavljene saradnje sa Udruženjima pčelara  iz regiona.

– Ove godine smo ugostili predstavnike Udruženja pčelara iz Bijelog Polja, Peljevalja, Berana, Višegrada i Goražda i verujemo da će  njihovi članovi već sledeće godine biti gosti  na našoj izložbi.  Naravno, nastojaćemo da proširimo saradnju i sa ostalim udruženjima u regionu. Uspostavljene veze, osim razmene iskustva, nude mogućnost učešća na mnogobrojnim izložbama koje se organizuju u zemlja u okruženju, zatim organizovanja zajedničkih seminara i edukacija koje udruženja organizuju za svoje članove, rekao je on, naglasivši i izuzetno dobru saradnju koje Udruženje ima sa lokalnom samoupravom.

U ime Saveza pčelarskih organizacija Srbije, izlagače i posetioce Sajma pozdravio je i Ljubinko Jovičić, član izvršnog odbora SPOS.

Duška Bajić, direktorica Turističke organizacije Prijepolje, naglasila je da je Sajam meda, koji osim izložbenog ima i edukatvini karakter, sjajna prilika da se ukaže na značaj proizvoda, kome  nutricionisti i svi koji preferiraju zdrav način ishrane daju prednost u odnosu na ostale namirnice potrebne organizmu. Turistima koji posete Prijepolje ovaj sajam uvek preporučujemo kao jednu od zanimljivijih, u nizu manifestacija koje se tokom leta održavaju u Prijepolju, rekla je ona.

Sajam je zvanično otvorio Dragoljub Zindović, predsednik opštine i naglasio da će lokalna asamouprava, u skladu sa svojim mogućnostima i dalje podržavati rad ovog Udruženja.

– Pčelarenje iz godine u godinu sve više dobija na značaju, a med iz ovog kraja je po svom kvalitetu postao prepoznatljiv prijepoljski brend. Uz bogatstvo prirodnih resursa koje imamo,  neophodno je raditi i u pravcu stvaranja  drugih povoljnosti  koji bi motivisali mlade ljude da se u cilju ekonomske sigurnosti, u što većem broju opredeljuju za ovo zanimanje, rekao je izmedju ostalog Zindović.

I pored skromnih budžetskih sredstava, Skupština opštine je za rad ovog Udruženja tokom prošle godine izdvojila 300 hiljada dinara, a u ovoj 150 hiljada više, od čega je je realizovano oko 300 hiljada.

Zahvalni na izuzetno dobroj saradnji i pomoći  koja stiže od lokalne samouprave, pčelari ipak smatraju  da su sredstva nedovoljna a  da  je država ta koja  mora pronaći mehanizme kako  bi ovu delatnost postavila  na mesto koje joj s pravom pripada, navodeći primere razvijenih zemalja, koje kroz niz podsticajnih mera i subvencija stimuližu razvoj i unapredjenje pčelarstva.

– Na tržištu Evropske unije, med iz Srbije a posebno iz našeg kraja, je najboljeg kvaliteta, što bi trebalo da bude dovoljan razlog da se ovoj grani posveti veća pažnja i  regrutuju mladi članovi koji bi nastavili dugu tradiciju pčelarenja po kojoj smo poznati u svetu.  U protivnom, biće sve manje interesovanja za ovo zanimanje koje bi, u neko dogledno vreme, moglo postati samo hobi pojedinaca, prognoziraju pčelari.

Da njihov proizvod zaista zaslužuje posebnu pažnju pokazali su i na ovom Sajmu. Pored meda i ostalih pčelinjih prizvoda, štandovi su bili ukrašeni i raznim dekoracijama meda i ušećerenog voća, u ponudi se našlo i više vrsta  kozmetičkih preparata na bazi meda, propolisa i voska,  lekovitih proizvoda spravljenih po recepturi pčelara koji najbolje poznaju isceliteljske moći meda.

Atraktivnosti manifestacije doprineli  si  i grupa mališani Dečjeg vrtiča  „Miša Cvijović“ koji su zajedno sa svojim vaspitačima za ovu priliku pripremili   ovu priliku  prigodan program. 

J. Beganović