Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2011
M T W T F S S
« Jul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ДАР ЗА ЈУБИЛЕЈ

ПОСТАВЉЕНО  НОВО ЗВОНО У МАНАСТИРУ МИЛЕШЕВА

Андреј  Козицин, генерални  директор једне компаније  из Русије, поклонио звоно тешко девет  тона! Монтажу обавили  стручњаци београдске „Мостоградње“ а  специјална дизалица Рудника угља из Пљеваља  подигла највеће звоно у Србији на посебно изграђен звоник. Ново звоно биће освећено 7. октобра када се очекује долазак српског патријарха Иринеја, рекао новинарима епископ милешевски Филарет

У манастиру  Милешева у уторак, 16. августа је на нови звоник подигнуто звоно тешко девет тона, дар Андреја Козицина, генералног директора “УГМК-ХОЛДИНГ” из Русије. Звоно је изливено у фабрици “Пјатков К” у граду Кременск Уралски.

– Звоно  је тешко 9 тона. Састоји се од тела на чијем се горњем ободу налази орнаментални фриз са четири лука. Испод лука су ликови Светог Јована Чудотворца, Светог Апостола Андреја Првозваног, Светог Благоверног Кнеза Александра Невског и иконе “Богородица Тихвинска”. Испод иконе се налази натпис “Пресвета Богородице, спаси нас”,  рекао је епископ милешевски Филарет на конференцији за новинаре одржаној тим поводом у порти манастира.

Владика Филарет је додао да је звоно дар  Андреја Козицина поводом скорашњег обележавања осам векова манастира Милешеве. Тај јубилеј ће се обележавати низом манифестација које ће трајати  све до 2019. године, када ће бити одржана централна прослава јубилеја.

– Звоно  ће бити освећено 7. октобра када манастир Милешева слави своју ктиторску славу Светог краља Владислава. Позвали смо патријарха српског Иринеја који ће са владикама Српске православне цркве освештати ново звоно. Очекујемо и епископе  из Русије и Грчке, рекао је владика Филарет. 

Звоно које је  подигнуто на новоизграђени звоник у Милешеви највеће је у Србији и друго по величини у Српској православној цркви. Теже је једино звоно у цркви Васкрсења Христова у Подгорици које има  10 тона.

Звоно је подигнуто на специјални постамент  дизалицом Рудника угља из Пљеваља, а његову монтажу као и припрему постоља обавили су инжењери београдске Мостоградње. Звоно је дан раније стигло камионом који је из Каменска Уралског у Русији  путовао пуних 14 дана.

М.М.М.