Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2011
M T W T F S S
« Jul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ТЕШКА ТРАГЕДИЈА У БИСТРИЦИ –АУТОБУС СА 54 ПУТНИКА СУРВАО СЕ У ЛИМ

ТРАГОВИ СА СТРАНИЦА „ПОЛИМЉА“

У несрећи погинуло 41 лице –Велико пожртвовање  екипе спасилаца  –Аутобус је био  исправан –Шофер у  истражном затвору  –Узрок несреће још  се испитује.

У селу Бистрици, недалеко од хидроцентрале  на 11. километру  пута осд Пријепоља према Прибоју,23.октобра (1961) око осам часова изјута, догодила се тешка саобраћајна несрећа. Аутобус пријепољског аутотранспортног предузећа, којим је управљао шофер Салко Мулагановић, враћајући се из Прибоја за Пријепоље са 54 путника сурвао се у Лим. Несрећа се управо диогодила на улазу  у кањон реке, на благој окуци поред висећег моста.Према изјави очевидаца и преживелих путника аутобус је изненада слетео са пута и са висине од 20 метара отиснуо се у Лим где је дубок око осам метара. Том приликом живот је изгубило 41 лице а 13 путника је спашено од којих је само двоје теже повређено.Највише је страдало путника из Прибоја и околних села, укупно 18 који су као и сви други путовали у Пријепоље и друга места.Ово је највећа послератна аутобуска несрећа не само у нашем крају већ и целој земљи.

Трагедија у Бистрици изазвала је велику тугу и жалост, не само у Прибоју и  Пријепољу, одакчле је највећи број жртава, већ у целој земљи.Она  ће се тешко заборавити јер су у њој страдале многе породице.

Специјална  комисија Давног секретаријата за унутрашње  послове , која води истрагу о овом удесу, констатовала је да је аутобус  до мпада у реку био исправан. Још је неизвесно шта је био  узрок да аутобус препун путника одједном са равног и шест метара широког пута под правим углом и вертикално скрене у Лим.Т остаје тајна и поред тога што је возач аутобуса Салко Мулагановић изјавио да му се тог тренутка навукао мрак на очи и рује клонуле над воланом. Он је после психијатријског прегледа у болници пребачен у истражни затвор  где је настављена даља истрага.

Неколико  лица је видело кад је аутобус слетео у Лим па су одмах обавестили и  друге. Настрадалим путницима су први притекли у помоћ радници  и службеници „Лимске хидроелектране „ , милиционери из Бистрице и друга лица која су се ту моментално затекла.Убрзо су стигли органи безбедности и групе грађана из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши. Они који су први стигли помогли су да се помоћу ужади или пливањем у реци спасе 13 путника  који су одмах превезени у пријепољску болнису где им је указана лекарска помоћ. Затим су формиране екипе спасилаца ради вађења аутобуса и настрадалих путника. Људи су својим несебичним залагањем, не жалећи своје животе, успели да из дубоког,хладног и мутног Лима извују аутобус у плићак и из њега изнесу на обалу реке 41 настрадалог путника међу којима је и шесторо деце.

Тога  јутра аутобус је са путницима  кренуо са железничке станице у Прибоју  у седам часова. Вожња је трајала  нормално све до Бистрице, односно до места удеса.Када је аутобус ушао у кањон реке, на благој окуци, на опште изненађење путника, скренуо је удесно, према амбису, тамо где су литице сузиле корито Лима на 15 метара. Тај призор је са висећег моста видела Раденка Баковић;

-Аутобус  је нормално ишао и наједанпут  је почео да скреће ка ивици  друма, а затим је слетео,пао  у воду и нестао у дубини. Приликом пада није се ниједанпут  преврнуо.

Аутобус је лежао на дну реке. Како га извући.Имали  још живих. Четири камиона које је упутила  Фабрика аутомобила из Прибоја ушло је у реку да вади аутобус.Почела је огорчена борба  са реком. Ћамил Ђурђевић, службеник из Пријепоља међу првима се свукао и заронио у воду.Он је успео да без специјалног одела и опреме на дну реке вешто завеже челично уже око аутобуса.Одмах за њим у реку су заронили Милош Ковачевић, Зећир Ровчанин, Миломир Крџавац, Драго Вујошевић, Ертекин Хаџић, Влајко Коловић, Мишо Стани и десетина других лица чија имена нисмо могли дознати. Они су се у леденом Лиму задржали око пет часова, управо све дотле док је трајала драматична борба за спасавање и вађење путника и аутобуса. Захваљујући њиховом пожртвовању посао је ипак обављен за релативно кратко време.

-Одмах после несреће стигао сам на место удеса, прича Драго  Вујошевић из Пријепоља. Са неколико радника предузећа „Лимске хидроелектране“ и осталим грађанима скинули смо се и загазили у Лим.Већина од нас која је знала да плива и рони, ушла је у Лим  и вадила мртве и који су још давали знаке живота,. Међу првима смо извукли шофера аутобуса Салка Мулагановића који је био у бесвесном стању. То је био тежак призор-сећа се Вујошевић. – Најтежи тренутак ми је био када сам нашао једну девојчицу у аутобусу која је  руком држала своју огрлицу на врату. Лим је био прилично дубок и мутан, тако да нам је то отежавало спасавање…

И други  спасиоципричају о овој трагедији : на седишту мајка са загрљеним  дететом у крилу, дечак са ђачком торбом у рукама, човек са ташном у руци, жена са зембиљом… лица им узубијана  приликом  пада.Руке згрчене. Само један четворогодишњи дечак румена лица као да је заспао.

Трагедију је преживело 13 путника : Џемил  Сребовић, електричар из Тузле, Хасан Гребо, службеник  из Сарајева, Нехад Чичић, механичар  из Пријепоља, Мурсел Диздаревић, келнер из Бистрице, Шефкет Реџепагић, фризер из Плава, Јозо Прањић, радник из Сикиревца ( Славонија), Колџић Ифета и Фатима , сестре из Прибоја, Љубица Стојков, домаћица из Прибоја, Салко Мулаганович, шофер из Пријепоља, Садика Хасанагић, библиотекар из Прибоја, Рафет Тоскић, дете из Гусиња.

Скоро цео дан трајало је извлачење  погинулих из аутобуса. На обали  Лима, испод платана са пожутелим  лишћем у предвечерје овог октобарског  дана  био је поређан 41 леш настрадалих  путника. Нарочиту тешкоћу за истражне органе представљало је њихово идентификовање, јер многи код себе нису имали  или им  је вода однела лична документа.Зато су неке препознали мештани и спасиоци.Пријепољска болница била је хитно оспособљена за пријем повређених путника.Две операционе сале биле су припремљене за брзу интервенцију, а два одељења са по 15 постеља ослобођена за њихов смештај. Шеф хруршког одељења  доктор Жика Петровић са осталим особљем болнице цео дан и ноћ је провео поред повређених путника указујући им помоћ и негу.

Љубивоје  Алексић

(„Полимље“ 1961.)