Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2011
M T W T F S S
« Jul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПЕСМОМ И ИГРОМ ПРЕМОСТИЛИ БАЛКАН

НА ЈАБУЦИ ОДРЖАНА  ПЕТА МЕЂУНАРОДНА СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА

„Наставимо да  чувамо своје идентитете и сакупљамо оно по чему се разликујемо јер тек тада можемо видети колико нас те различитости зближавају“, поручио министар културе Предраг Марковић,отварајући манифестацију.

Кад нове идеје пресуше, када сви музички извори усахну, разлога за радост имају народи којима су преци у наслеђе оставили ритам ком могу да се врате и који их увек изнова понесе и инспирише. „Мостови Балкана“ још једном су показали да етно музика као непролазна вредност, као врело енергије и страстиспава негде у венама свих народа Балкана.

„Загревање“ пред званичну Пету Међународну смотру изворног народног стваралаштва која је у уторак, 2. августа, одржана на Јабуци, започело је ноћ раније на платоу Дома културе звуцима труба дувачког оркестра „Етно арт“ из Коштунића, игром, песмом и заједничким колом културно уметничких друштава која су прешла пут од Албаније, Хрватске, Босне, Бугарске и Црне Горе, да још једном покажу које богатство чувају од заборава за нараштаје који долазе.

Шарена  река народних ношњи, веза, прслука  и јелека, појасева, чарапа марама и  шешира, златним концем извезених  папучица и кожних опанака, „потекла“ је у дефилеу културно уметничких друштава и народних певачких група, уз пријепољску „Балканску“ улицу и слила се низ чаршију расипајући око себе живост и радост још једног новог сусрета.

ОД  ЗЛАТА ЈАБУКА

Овогодишња  Смотра „Мостови Балкана“ окупила је на Јабуци,у организацији Дома културе а под покровитељством Министарства културе Србије, преко петсто народних певача и играча из шест балканских земаља и различитих крајева Србије који су складом покрета, живописних ношњи и звука, подсетили на раскошну лепоту и богатство традиције. Мостови Балкана поново су, како је истакао Љубиша Савковић, директор Дома културе, били мостови пријатељства који Јабуку, Пријепоље и Србију повезују са најближим и најважнијим суседима.

Отварајући  смотру „Мостови Балкана“, министар културе у Влади Републике Србије, Предраг Марковић, нагласио је обраћајући се пре свега учесницима Смотре, да само они могу да очувају своје велико нематеријално наслеђе.

 „Свако од нас овде покушава да сачува свој идентитет, да га пореди са другима и да се диви свима који то раде боље од осталих. Тек кад се сви ви скупите, ова Јабука постаје оно што у Србији зовемо од злата јабука. Ја сам заправо данас дошао да уживам у томе како свака од ваших земаља чува своју традицију и да вам се захвалим што то желите и умете да радите. Сачувано је само оно што успете да  пренесете својој деци, нагласио је министар Марковић изражавајући уверење да ће манифестација Мостови Балкана постати истински симбол окупљања и чувања традиције.

„Наставимо да сакупљамо оно по чему се разликујемо јер тек тада можемо видети колико нас те различитости заправо зближавају“.

Окупљењим  чуварима народног блага и грађанима  добродошлицу је пожелео и председник општине, Драгољуб Зиндовић који је подвукао да је манифестација симболично  названа Мостови Балкана јер је жеља Пријепоља и Србије да кроз неговање изворног народног стваралаштва гради мостове пријатељства.

„Желимо да само кроз песму и музику покажемо лепоту својих различитости које би требало  да нас зближе, уједине и дају нам подстрек за нову сарадњу, рекао је Зиндовић, подсећајући да Јабука чува споменике из Првог и Другог светског рата али и да је била место акцијаша бивше Југославије који су вођени истом жељом за повезивањем и дружењем, градили пругу Београд – Бар.

НЕМА  МАЛА ЛИВАДЕ У ГАЈУ

На бини су се до сумрака смењивали раздрагани ансамбли, певачке групе и културно уметничка друштва из Севојна, Пљеваља,  Бања Луке, Кладња, Пала, Горажда, Чачка, Сјенице, Новог Пазара, Ивањице, Билећа, Бобова из Бугарске, Скадра из Албаније, Голубоваца, Штавља, Бољевца и Трњана из Хрватске. Песмом, игром и покретом дочаравало се некадашње удварање, момковање и завођење а пут борових шума одлегале су славонске доскочице …“нема мала ливаде у гају, где се твоја леђа не познају…“

Чуваре  традиције сменила је на крају програма популарна естрадна уметница Мерима Његомир, која је љубитељима добре народне музике приуштила прави музички ужитак.

„Мостови Балкана“ били су одлична прилика да своје умеће у изради ручних радова прикажу и удружења из Баточине, Опова и Пријепоља која на свој начин чувају традицију али и оних који као Машо Гановић сакупљају, купују и продају све предмете који су већ добили патину старине па су се на његовом „штанду“ могли видети први гвоздени рачунар, прастари радио апарат али и серџаде, музички инстрименти и бројне заворављене рукотворине.

М.Цмиљановић