Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

July 2011
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ŠKOLOVANJE TREBA SHVATITI KAO MORALNU OBAVEZU

ĐACI GENERACIJE- RADOMIR RAKONJAC, ĐAK GENRACIJE OŠ «SVETOZAR MARKOVIĆ», BRODAREVO

Svaka generacija ima svoje najbolje djake i svakako da nije zanemarljiv broj onih koji se se tokom osnovnog ili srednjeg obrazovanja  istakli svojim znanjem i zapaženim rezultatima, bili primer drugim đacima a ponos svojim roditeljima, profesorima i nastavnicima. Ipak, na kraju školovanja, samo će jedan od njih poneti titulu đaka generacije! Titulu najboljeg među najboljima! Što je svakako uspeh vredan pažnje. I najiskrenijih čestitki! 

Za razliku od njegovih vršnjaka koji su poneli tutulu đaka generacije i našli se na stranicama našeg lista,  Radomira su uvek više privlačile društvene nauke, pa su tako i njegovi omiljeni predmeti tokom školovanja bili istorija i geografija. Iz ovih predmeta učestvovao je i na takmičenjima.

– Prvi veći uspeh na takmičenjima došao je odmah na početku. U petom razredu osvojio sam drugo mesto na regionalnom takmičenju iz istorije. Taj uspeh, a u velikoj meri i predmetni nastavnici, bili su presudan faktor da počnem favorizovati ovaj predmet a uz njega i geografiju, kaže ovaj petnaestogodišnjak.

U sedmom razredu je iz ovih predmeta  učestvovao i na regionalnom takmičenju, a u osmom otišao i stepenik više, i stigao do republičkog takmičenja.

Uzor su mu , kaže, bili njegov brat i sestra.

– Ja sam treće i najmlađe dete u porodici. Boj brat i sestra su takođe bili odlični učenici i u vreme mog polaska u školu, oni su već bili studenti. Želeo sam da krenem njihovim stopama i da kao i oni budem među najboljima. Zato mi nije bilo teško da učim i ispunjavam svoje obaveze. Smatram da školovanje treba shvatiti kao moralnu obavezu, odnositi se korektno i odgvorno kako prema savlađivanju znanja, tako i prema predavačima i drugovima. Jednostavno, bez truda i rada nema ni uspeha, kaže Radomir.

I pored redovnih obaveza, Radomir stigne i da se bavi sportom, mada samo rekreativno, priznaje. Najviše voli košarku i često je igra sa svojim drugarima. Pored obavezne školske lektire, a kaže da je pročitao svaku, nađe vremena da pročita i neku intresantnu knjigu, a to obično bude neki roman sa istorijskom tematikom. Nema neki poseban hobi, a deo slobodnog vremena  kao i većina  njegovih vršnjaka, provodi za računarom.

Od jeseni će biti i đak Prijepoljske gimnazije, jer smatra da će mu ova škola obezbediti najbolju osnovu za dalje školovanje i pružiti najširi izbor buduće profesije.

U najlepšem sećanju ostaće mu njegovo odeljenje koje je tvrdi, i pored toga što je uvek bilo  kritikovano, po uspehu ipak na kraju  bilo najbolje. Takmičenja su takođe imala svoju posebnu draž. I rezultati, naravno. A najveću podršku je, pored porodice, dobijao od svojih drugova i drugarica.

-Sa mnom su se radovali svim mojim uspesima, svakoj dobroj oceni u dnevniku. Drago mi je što su baš oni bili deo mog detinjstva i odrastanja. Ostaće uvek  u mojim najlepšim sećanjima, kaže.

Ključ  uspeha nije teško pronaći, veruje on. Treba ga tražiti u redovnom radu, maksimalnom zalaganju, poštovanju nastavnika, ali i samog sebe. Tada se vrata lako otvaraju, poručuje mlađim generacijama Radomir Rakonjac, đak generacije u OŠ “Svetozar Marković” u Brodarevu.

J. Beganović