Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

July 2011
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ODRŽIMO PODRŽIVO!

Ocena Ekološko-muzičkog festivala Zenit 2011 

Muzički program prvog dana festivala kasnio je sa početkom od oko 8 časova zbog problema koji je napravila lokalna policija oko zabrane javnog skupa, ali ni to, kao ni prohladno vreme nisu odbili posetioce da sačekaju otvaranje festivala na velikoj sceni pod otvorenim nebom.

Pored bogatog muzičkog programa, posetioci festivala su imali priliku da probaju domaće specijalitete, kao što su: heljdopita, uštipci, gulaš, sir, kiselo mleko itd. iz menze sagrađene od biokonstrukcije. Kompostni toaleti i eko tuševi su postavljeni kako iz funkcionalnih tako i iz promotivnih razloga širenja ekoloških rešenja na ovim područjima. U popodnevnim časovima su se održavale kreativne radionice za decu i odrasle, gde su posetioci, od ponuđenih stvari iz prirode (šišarke, slama, kamanje…) imali prilike da prave različite skulpture dekorativnog karaktera.

Uprkos mnogim problemima koji su zadesili organizatore ekološko-muzičkog festivala Zenit 2011, posetioci iz zemalja kao što su: Finska, Amerika, Grčka, Makedonija, Rumunija, Bosna i Hercegovina itd. i naravno Srbija, ocenili su ovaj događaj sa visokom osmicom, kojom smo i mi sami veoma zadovoljni. Dobar doprinos u promovisanju ekoloških rešenja, doprineo je jedan gospodin iz Irske koji je na festival došao biciklom!

Sledeće izdanje biće bolje i bogatije sadržajem, a poruka posetilaca je da će i sledeće godine podržati i posetiti Zenit Festival.

Ovaj festival predsavlja jedan od najjacih potencijala Polimlja, koji bi pomogao razvoju ruralnog turizma i volonterizma u saradnji sa javnim instutuacijama. Napomenuo bih broj od 300-350 posetilaca, kao i cinjenicu da je planiran broj ljudi od 600-700, ali je izostao zbog prvobitnih informacija o otkazivanju festivala.

Bojan Mandić

Kreativni tim „Zenit“