Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

July 2011
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

БАЛКАН ПОВЕЗАН ТРАДИЦИЈОМ

МЕЂУНАРОДНА СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА

Учешће  на манифестацији  „Мостови Балкана“ пријавило укупно 30  певачких група, културно уметничких друштава и ансамбала са преко 600 учесника.Смотру отвара министар културе Предраг Марковић. Гост „Смотре“ Мерима Његомир.

Овогодишња  Међународна смотра изворног народног стваралаштва „Мостови Балкана“, коју сваке године организује Дом културе у оквиру редовних културних програма, окупиће рекордан број учесника али и посетилаца.

„Своје учешће пријавило је укупно 30  певачких група, културно уметничких друштава и ансамбала са око 600 учесника,  од којих је само пет певачких група и ансамбала из пријепољске општине. Бићемо надам се, добри домаћини извођачима народних песама и игара из Бугарске, Албаније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, каже Љубиша Савковић, директор Дома културе.

Програм ће почети у понедељак, 1.августа, концертом  иностраних учесника на платоу Дома културе у 20 часова када ће грађани имати прилику да виде само део програма који су извођачи припремили за смотру изворног народног стваралаштва.

Већ сутрадан у 14. часова на  Јабуци ће уследити права смотра на којој ће ансамбли и групе представити народно стваралаштво своје земље, региона и краја кроз игру, песму али и особену ношњу и обичаје.

Очекује се учеснике и госте Међународне смотре изворног народног стваралаштва „Мостови Балкана“ поздрави  министар културе у влади Републике Србије, Предраг Марковић.

„Смотра“  ће бити права прилика да бројна занатска удружења из различитих делова Србије покажу умеће у чувању традиције кроз ручне радове и израду одевних и украсних предмета за домаћинство па ће бити посла и за туристичке организације.

Сваке године организатор се  постара  да на манифестацији Моставо Балкана  гостује по један изузетно популаран  извођач. Ове године то је Мерима Његомир. Пре ње на „Смотри“ су гостовали Бора Дугић, браћа Теофиловић, Бора Дрљача и други.

Покровитељи Међународне смотре иуворног народног стваралаштва „Мостови Балкана“ су Министарство културе Србије и општина Пријепоље.

М.Ц.