Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

June 2011
M T W T F S S
« Sep   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

СА БУЏЕТА „СКИНУТО“ 30 МИЛИОНА

ИСПЛАТА МЕСНОГ САМОДОПРИНОСА

На име исплата месног самодоприноса до сада из општинске касе одлило укупно 30 милиона динара. Вансудским поравнањем грађанима исплаћено 12 милиона динара док су преостала средства исплаћена на основу судских пресуда.

Вансудским  поравнањем „намирено“ је до сада око  1220 грађана и овај посао је у општинској управи организован веома добро тако да исплате протичу релативно „глатко“ јер се на новац не чека дуже од двадесетак дана. Број још увек није коначан јер, према речима Весне Ћуковић, службенице Општинске управе ангажоване на пословима исплате месног самодоприноса, нови захтеви још увек пристижу а доста је и пензионера који чекају потврде из Пензијско инвалидског осигурања на основу којих се могу исплатити средства.

Са исплатама  месног самодоприноса по правоснажним судским пресудама посао иде  мало теже. Локална самоуправа, логично, купује време жалбама код другостепеног  суда, што поступак одуговлачи и омогућава јој да спречи блокаду и нормално функционисање својих служби. Кад год је могуће грађанима се исплаћују средства месног самодоприноса и не чека се принудна наплата на коју се додатно плаћа скоро 5000 динара.

Грађанима који су по правоснажним пресудама остварили право на надокнаду до сада је исплаћено око 18 милиона динара. Тачне податке о броју грађана који су „покривени“ овим средствима је тешко добити јер се они не ажурирају редовно. Претпоставља се да је цифра од 1000 грађана давно премашена.

Очито да ће исплата месног самодоприноса  бити поступак који траје, с обзиром да подаци говоре да је скоро 4000 грађана „пожурило“ да своје право оствари преко суда мислећи да вансудског поравнања неће бити.

У Општинској управи сматрају да ће се на име исплате месног самодоприноса из буџета одлити преко 100 милиона динара. За исплату вансудским поравнањем намењено је укупно 13 милиона динара међутим сигурно је да ће овај износ бити „пробијен“ и да ће морати да се издвоји барем још једно милионче.

М.Ц.