Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

June 2011
M T W T F S S
« Sep   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

IMAM SVOJ MALI SVET

ĐACI GENERACIJE- PREDRAG PJANOVIĆ, UČENIK PRIJEPOLJSKE GIMNAZIJE

Svaka generacija ima svoje najbolje djake i svakako da nije zanemarljiv broj onih koji se se tokom osnovnog ili srednjeg obrazovanja  istakli svojim znanjem i zapaženim rezultatima, bili primer drugim đacima a ponos svojim roditeljima, profesorima i nastavnicima. Ipak, na kraju školovanja, samo će jedan od njih poneti titulu đaka generacije! Titulu najboljeg među najboljima! Što je svakako uspeh vredan pažnje. I najiskrenijih čestitki! 

-Učio jesam ali ne zbog cilja da postanem đak generacije, već da što više saznam. Uglavnom sam redovno ispunjavao svoje obaveze, učio svakog dana i  ne više od dva sata dnevno. Ako ste pažljiv slušalac na časovima, dva sata su savim dovoljna da se utvrdi gradivo. Istina, bilo je i dana kada sam nespreman dolazio na časove. Ponekad bi dobio neku trojku ili četvorku, ponekad pokušao da se «izvučem» kao i svi ostali… ali je to bilo retko, otkriva na Predrag Pjanović, đak generacije u Prijepoljskoj gimnaziji i kaže da se nijednog  trenutka nije pokajao što je upisao baš ovu školu jer su profesori ne samo izvanredni predavači već i pedagozi. Korak po korak, iz dana u dan, otkrivali su mu nove vidike, «golicali» maštu, budili znatiželju i tako četiri godine.

Uspeo je Peđa da u  tom velikom svetu gde se prepliću mašta i stvarnost, izgradi i neki svoj mali svet  u kom je osim prelistavanja školske literature smestio i druga interesovanja. Trenirao je košarku i  mada se zadnjih godinu dve ne bavi aktivno sportom, ne propušušta prenos nijedne utakmice, A  košarku najčešće igra sa drugarima iz komšiluka. Voli druženje, ali ne uživa u uzlascima kao oatali njegovi vršnjaci. Više voli da to vreme potroši u druženju sa dobrom knjigom ili ispred  računara. Iako smatra da svet savremene  tehnologije ima svoje prednosti i nudi velike mogućnosti,  ipak Peđu više fascinira prošlost. Istoriju je uvek voleo. Divi se i pomalo čudi kako su ljudi nekad, bez savremenih mašina i tehnologije, uspeli da izgrade tako velike i monumentalne  građevine koje vekovima bude radoznalost celog sveta. Egipatske piramide su  neprevaziđena građevinska dela, kaže i želja mu je da jednog dana ode u zemlju faraona i obiđe ove građevine.

Da je istorija bile Peđin omiljen predmet, potvrđuju i rezultati sa takmičenja. Iz ovog predmeta osvajio je  jednom drugo a jednom treće mesto na republičkom takmičenju. Voleo je i matematiku i kaže da je vrlo često dosađivao svojoj profesorki Verici Stiković, koja je kao svaki dobar pedagog, ostajala i nakon časova da bi mu objasnila kako se rešavaju neke od matematičkih zavrzlama. A upisaće elektrotehniku. Veruje i da će položiti prijemni ispit.

– Nemam alternativu. To je jedini fakultet na kom ću konkurisati, pa šta bude, sa osmehom kaže Predrag.

Da, voli Prijepolje i voleo bi da se nakon završetka studija vrati u svoj grad. I on,  kao i većina njegovih vršnjaka, ne gaji nadu da će za nekoliko godina Prijepolje moći da ponudi šansu obarazovanim  i ambicioznim mladim ljudima. Ako se stvore uslovi, što da ne?

J. Beganović