Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

June 2011
M T W T F S S
« Sep   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

УКЛОЊЕНО 600 КУБИКА СМЕЋА

„ОЧИСТИМО СРБИЈУ 2011“

Ово је била прилика да се у заједничкој  акцији подржаној  од саме државе ослободимо смећа које је у  неку руку сировина само на погрешном  месту, каже за „Полимље“  Мерсид Мекић, координатор  акције „Очистимо  Србију“

„Хвала  вам што сте дошли и донели  оволику енергију на овај мост, да је заједно са енергијом Лима спојите  у победничку синергију и да нам  Пријепоље буде најчистије, рекао  је Мерсид Мекић, координатор Општинског штаба за акцију „Очистимо Србију“  обраћајући се окупљеним грађанима и учесницима акције, позивајући их истовремено на акцијашке резултате.

У кратком  програму одржаном на новом мосту као зборном месту, уприличеном 4. јуна поводом акције Очистимо Србију, истакнуто је да не само Светски дан животне средине, већ сваки дан у години и сваку годину у нашем веку, морамо посветити чувању и заштити свега онога што нам је мајка земља дала на коришћење.

Вођени  високом еколошком свешћу и предвођени Еко патролом Канцеларије за младе, волонтери су потом кренули на чишћење већ унапред одређених локација.

Било  је међутим доста оних који нису чекали званичан позив на рад. Здружене екипе пријепољских извиђача и удружења грађана „Лимски дарови“ већ су са првим јутарњим зрацима офанзивно кренули у акцију чишћења леве обале Лима а већ у подне новинарска патрола регистровала је велики број уредно сложених пластичних кеса пуних отпада. За њима нису заостајали ни пријепољски социјалисти који су такође „организовано и офанзивно деловали“ на левој обали Лима. Иза њих није остао ни папирић.

Руководећи  се девизом ако свако уради по мало, сви заједно ћемо урадити много, и малишани из Дечје установе Миша Цвијовић су дан раније са васпитачицама уредили и очистили своје двориште а пријепопљски гимназијалци су такође, са припадницима полиције уредили простор око ове образовне установе.

Ове године ни ученици Економске школе нису чекали званичан позив на акцију великог  спремања Пријепоља. Дан „Д“, организовли су „пре рока“ тако да су двориште школе, спортске терене и обалу Лима око католичке цркве, такође ослободили великих количина смећа и расуте амбалаже. 

Живо  је било и око зграде Црвеног крста  и парка „4. децембар“ у Шарампову где су чистили чланови Адолесцентног клуба „Френдли“ са радницима Центра за социјални рад.

 ЧИШЋЕЊЕ  СРБИЈЕ „ИЗНУТРА“

Омладина  окупљена око НВО „Лим арт“, која реализује пројекат „Продужене руке“  финансиран од ЕУ и Владе Швајцарске, пријавила је чишћење споменика „Зближавање“ у Аранђеловачкој улици.

„Сматрамо да и споменици треба да се чисте да би се подигла еколошка свест код људи. Одабрали смо ову локацију која представља побратимство Аранђеловца и Пријепоља. Желимо да очистимо околину од смећа и да сомболично Србију очистимо изнутра, да очистимо и нашу свест и усмеримо је ка зближавању и јединству људи, истакао је Младен Томашевић, координатор на пројекту.

Активни су били сезонски радници Дирекције за путеве распоређени дуж магистралног пута за Пљевља а Комунално предузеће је „напало“ 8 дивљих депонија, посебно саобраћајну петљу у Хашимбеговића пољу, Јездову Косу, Козичко Поље и по шести пут простор око бродаревске пијаце. Неколико дана раније грађани Бродарева и сами су у акцији 28. маја чистили ову деоницу, радили су у Гробницама и Росуљама и прикупили доста комуналног отпада. Као и прошле године и у овогодишњој акцији приватна предузећа „Тргошпед“, „Кујевић“ДОО и СТС„Сељашница“, ставила су Штабу на располагање своју механизацију где год је грађанима требало.

Према речима Мерсида Мекића, акцији се одазвало око 4000 грађана, а у коначном билансу из природе је однето око 600 кубика смећа.

„Презадовољан сам и овогодишњим одзивом  грађана, предузећа, ученика, спортских  клубова, невладиних организациоја, месних заједница, школа… Ово је била прилика  да се у заједничкој акцији подржаној од саме државе ослободимо смећа које је у неку руку сировина само на погрешном месту. Мислим да је ово начин да се пре свега код младих, изазове снажна еколошку свест. Верујем да ће сви они одрасти као еколози и да ће чувати животну средину боље од садашњих генерација која неоспорно има своје екологе али и велике загађиваче. Против таквих су усмерене наше активности, нагласио је Мекић.

У сваком случају било је лепо и корисно  изаћи тог 4.јуна на терен. За оне  који су умели да споје добро и корисно, успут се нашале, друже и забаве, постарала се мајка природа подаривши им леп и сунчан дан.Као риболовцима, на пример. Чета, мала али одабрана очистила је риболовачку стазу и успела да припреми одличну рибљу чорбу. Рибиловце који су били одсутни због такмичења,  права акција чишћења чека 18. маја када је заказано генерално спремање стазе како би друштво спремно дочекали такмичаре 10. јубиларног међународног риболовачког купа који ће бити одржан 25. јуна.

М.Ц.