Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

June 2011
M T W T F S S
« Sep   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ODRŽANA PRVA SEDNICA SRPSKOG PARLAMENTA PREDUZEĆA

Uz učešće 250 privrednika iz cele zemlje i članova Vlade premijera Mirka Cvetkovića održana je prva sednica “Srpskog parlamenta preduzeća” na kojoj su privrednici zatražili promenu modela privrednog razvoja do 2014. i aktivniju ulogu u donošenju propisa koji se odnose na poslovanje privrede.

Privrednici su ukazali da mora biti doneta nova agrarna politika, a javna potrošnjaprilagoditi realnim mogućnostima privrede.
Potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović izrazila je na kraju sednice nadu da će ovakvi sastanci budu redovni, a država i privrednici otvoriti i  druge oblike saradnje.
Uz želju da budu još uspešniji u svom  poslovanju, potpredsednica Kalanović je privrednike i preduzetnike pozvala da pomognu državi da izađe iz lošeg ambijenta u kome oni rade. 
“Srpski parlament preduzeća” usvojio je, pored, ostalog zaključak da se mora sistemski urediti da legitimni predstavnici privrede budu konsultovani u donošenju propisa koji se direktno odražavaju na poslovanje realnog sektora.
Pravci ekonomske politike Srbije do 2014. moraju da se odnose na promenu modela  razvoja i prilagođavanje državne politike pomoći za realizaciju tog modela, zatim na donošenje nove agrarne politike, kao i na prilagođavanje javne potrošnje realnim mogućnostima privrede.
Ekonomska politika zemlje do 2014. mora da se odnosi na sprovođenje svih do sada  definisanih mera za unapređenje konkuretnosti srpske privrede i na donošenje sistemskog okvira održivog finansiranja privrede u kojem je porioritetna mera osnivanje Razvojne banke.
Privrednici su u zaključcima zatražili da se stvori sistemski okvir za rešavanje  problema nelikvidnosti privrede, izazvanog dugovanjem korisnika budžetskih sredstava privatnom sektoru i međusobnim dugovanjima u privredi.
Nova ekonomska politika u naredne dve godine treba da bude usmerena i na donošenju  planova, programa i instrumenata podrške za sprovođenje mera za unapređenja izvoza.
U zaključcima je, takođe, navedeno da u najkraćem  roku treba da budu oformljeni radni timovi predstavnika državnih institucija, preduzeća i udruženja Privredne komore Srbije, u cilju usaglašavanja planova i dogovora da zaključi budu sprovedeni u delo.

J.B.

U radu prve sednice Srpkog parlamenta, učešće su uzeli i predstavnici AD «Elan» iz Prijepolja i FAP-a iz Priboja. Goran Sekulić, direktor AD Elan i predsednik odbora za hemijski razvoj u Privrednoj komori Užice, kaže da su na sednici otvorena brojna pitanja vezana za aktuelne probleme,  uslove poslovanja i finasiranja i veruje da će privrednici ubuduće imati veće učešće u donošenju raznih propisa u cilju efikasnijeg i uspešnijeg poslovanja preduzeća.