Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

June 2011
M T W T F S S
« Sep   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

МИНИСТАРСТВО ПОДРЖАВА ПРОЈЕКАТ „ПОЛИМЉА“

На такозваном великом конкурсу Министарства културе, информисања и информационог  друштва, немњен је суфинансирању пројеката  у области јавног информисања, Лист „Полимље“ је учествовао са пројектом  „Полимље у Полимљу“.

Пројекат  се нашао у малобројној групи  одобрених па ће у наредних тридесетак бројева, уз помоћ Министарства културе, информисања и информационог  друштва читаоцима бити презентирано обиље чињеница из историје Пријепоља  и суседних општина које је једно  време „покривао“ међуопштински лист „Полимље“.

У годинама у којима се број писмених људи у  тадашњем Санџаку мерио једва  троцифреним бројкама, у времену  каквог-таквог опоравка после првог  светског рата али и времену које је непосредно претходило новој светској катаклизми, у Пријепољу је покренута НОВИНА. Лист „Санџак“ , како је у „глави“ писало „ЗА КУЛТУРНО И ЕКОНОМСКО ПОДИЗАЊЕ САНЏАКА“ покреће, уређује и издаје  МИЛИВОЈЕ ЖУГИЋ, истакнути интелектуалац и новинар. 

У мраку  санџачког вилајета у коме је, како је остало забележено на страницама Листа, још увек било …“камење свезано, а пашчад пушћена“…. појава НОВИНЕ била је много више од  догађаја!

Од 1932 до данас из штампе је, у динамици какву  су диктирали најпре цензори и  тадашњи жандари, затим хронична беспарица која је премоштавана чак и тако што је власник „Санџака“ Миливоје Жугић продао очеву ливаду како би платио трошкове штампања, рат и бежанија, изашло је око 2500 бројева. Обновљен 1952. године под именом „Глас Полимља“, Лист се усталио у најпре петнаестодневној а касније у седмичној динамици у којој и данас излази. Уз пуно (опет) финансијских проблема.

Дакле, осам деценија Лист је био редован  хроничар бурних друштвених, економских, културолошких и других промена овог подручја. Једно време је излазио као међуопштинско гласило да би бирократски апетити и жеља да  НОВИНА  буде средство, разбили некадашње ПОЛИМЉЕ у три патуљаста листа од којих се одржало једино оно које је имало темеље у Жугићевом „Санџаку“ из 1932. И оно једино, надамо се, дочекује јубиларну годину излажења. У међувремену, како је коме од новопробуђених националних странака или гласила кратког даха требало да се „окити“ туђом традицијом, посезао је за традицијом „ПОЛИМЉА“ јер друга не постоји. Упркос свему томе, „ПОЛИМЉЕ“ траје!

Променила се, у међувремену,  читалачка  публика. Дошле су нове генерације потенцијалних  конзумената. Ваља их подсећати на времена  прошла како би знали да одвоје суштину  од форме, истину од дневнополитичке  потребе. Пројекат  ПОЛИМЉЕ У „ПОЛИМЉУ“ 1932 – 2012. – ОСАМ ДЕЦЕНИЈА НОВИНАРСТВА У  САНЏАКУ  намењен је управо новим генерацијама читалаца, онима који, уз електронске форме ипак преферирају „новину која шушти“. Да их подсети, да им пружи објективан след чињеница из времена када ни ми а ни они нису били ни рођени.              

М.М.М.