Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

June 2011
M T W T F S S
« Sep   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

MARKOVIĆ: U TOKU GODINE IZBORI ZA BNV

SAVETI NACIONALNIH MANJINA

– Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da je načelno zadvoljan radom nacionalnih saveta manjina i da će savet bošnjačke manjine biti formiran do kraja godine.

Marković je na sastanku sa predstavnicima konstituisanih saveta nacionalnih manjina rekao da Vlada intenzivno razgovara sa predstavnicima svih bošnjačkih lista i da će u toku godine biti organizovani izbori i za taj savet.

“Besmisleno je da se izbori bojkotuju, jako je važno da se održe i da nakon toga dodjemo do sastava saveta koji će biti legitiman i legalan”, kazao je Marković.

On je naveo da je bilo propusta u prethodnom periodu sa pozicije državnih organa ali i aktera koji su učesvovali u izborima, ali da je najbolje “ono što je bilo ostaviti za nama”.

“Zato je najbolje da nakon sprovedenih izbora konstituisseno Nacionalni savet i krenemo sa rešavanjem problema koji postoje kada je u pitanju ostvarivanje prava bošnjačke nacionalne manjine, čije ostvarivanje i zavisi od nacionalnog saveta”, rekao je Marković.

Marković  je naveo da je načelno zadovoljan radom 18 konstituisanih nacionalnih saveta koji su izabrani prošle godine. On je, medjutim, naveo da postoje problemi u realizaciji Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina zbog neusaglašenosti sa nizom zakona koji regulišu oblasti obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma i kulture.

On je rekao da je najbitnije da pripadnici nacionalnih manjina budu zadovoljni radom saveta, jer su ih, kako je naveo, oni i birali i da je zato važno da daju dobre rezultate u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i upotrebe jezika i pisma.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins rekao je da će EU nastaviti da politički i finansijski podržava funkcionisanje nacionalnih saveta manjina. On je podsetio da delegacija EU u Srbiji sa Upravom za ljudska i manjinska prava realizuje projekat u oblasti zaštite ljudskih prava koji vredi 1,2 miliona evra.

Predsednik Nacionalnog saveta madjarske nacionalne manjine Tamaš Korhec rekao je novinarima da su u proteklom periodu izgradjeni administrativni kapaciteti za sprovodjenje nadležnosti a da su njihovi napori usmereni na razvoj obrazovanja na maternjem jeziku.

Na sastanku, Marković i Martins uručili su predstavnicima nacionalnih saveta računare iz projekta IPA 2007 “Sprovodjenje prioriteta u oblasti ljudskih prava i zaštite nacionalnih manjina”.

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina održani su pre godinu dana za 19 saveta nacionalnih manjina. Nije konstituisan samo savet bošnjačke nacionalne manjine.

M.M.M.