Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

June 2011
M T W T F S S
« Sep   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

EPS PLANIRA NOVU “BISTRICU”

Pored revitalizacije postojeće, EPS planira gradnju nove reverzibilne hidroelektrane “Bistrica”. Postoji interesovanje stranih investitora, a projekat je vredan pola milijarde evra.

Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković izjavio je da ta kompanija planira izgradnju nove reverzibilne hidroelektrane “Bistrica”, za koju postoji interesovanje investitora iz Norveške, Nemačke i Kine.

Marković  je, u izjavi novinarima na Zlatiboru na savetovanju “CIGRE Srbija”, istakao da je procenjena vrednost projekta oko 500 miliona evra, a deo sredstava mogao bi da obezbedi EPS.

Prema njegovim rečima, radilo bi se o modernoj elektrani snage četiri puta 170 megavata, pri čemu bi dva agregata bila sa promenljivom snagom, a dva sa fiksnom.

“To je stvar za koju mi smatramo da je izgledna, ona je u ovogodišnjem planu, ovih dana se završava studija izvodljivosti koju radi ‘Energoprojekt'”, rekao je Marković i dodao da izgradnja te hidroelektrane otvara mogućnosti i za razvoj vetroelektrana.

Marković  je rekao i da je u planu revitalizacija postojeće hidroelektrane “Bistrica”, čija snaga je 104 megavata. To postrojenje izgrađeno je pre 50 godine na reci Uvac, u slivu Lima.

Reverzibilne hidroelektrane “skladište” struju tako što kada u mreži nema potrebe za energijom, recimo noću, jakim pumpama vraćaju vodu u gornju akumulaciju, a kada postoji potreba za strujom, vodu iz nje usmeravaju ka turbinama i tako dobijenu energiju šalju potrošačima.