Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

SOFTVER ZA EFIKSANIJI RAD

Poslovni  softver AVP omogućiće  predsednicima sudova da svakodnevno prate  priliv sudskih predmeta ali i da kontrolišu rad svakog sudije pojedinačno, dok će stranke  preko posebne veb stranice moći  da prate informacije o sudskim predmetima.
„Tokom septembra u 102 sudske jedinice u Srbiji počeće da se koristi  novi poslovni softver za elektronsko vođenje podataka koji će sudovima omogućiti precizno vođenje informacija o sudskim predmetima počev od zavođenja do njihovog okončanja. Osnovni zadatak ovog poslovnog softvera biće da zameni ručno vođenje upisnika i postojeće aplikacije zameni novom, harmonizovanom i jedinstvenom na celoj teritoriji republike“, rekao je Dejan Pašić, pomoćnik ministra pravde na konferenciji za medije  koju je u utorak sazvao v.f. predsednika suda, Zoran Pantović na temu uvođenja i početka rada novog programa za automatsko vođenje podataka.
Na konferenciji za medije naglašeno je da će Program automatskog vođenja podataka između ostalog omogućiti nadležnima uvid u svaki predmet za par sekundi kao i kreiranje baze podataka za sve vrste predmeta i učesnika u postupku.S druge strane građani će informacije o predmetima dobiti bez bez čekanja. Pomoću AVP programa stranke će  moći da prate informacije o predmetima i preko interneta, posredstvom web stranice sudova Srbije. Na ovaj način ne samo da će biti povećana transparentnost rada sudova već će zaposleni u sudskim pisarnicama biti rasterećeni od rada sa strankama.
„Poslovni softver omogućiće predsednicima sudova da svakodnevno prate priliv predmeta ali i da kontrolišu rad svakog sudije pojedinačno što će obezbediti njihov veći uticaj na efiksanost rada suda i onemogućiti odugovlačenje sudskih postupaka. Zahvaljujući programu AVP stranke će odmah po predaji predmeta biti upoznate sa iznosima sudskih taksi a sudu će istovremeno omogućiti praćenje  i ažuriranje naplate“, naglasio je Pašić govoreći o prednostima novog poslovnog softvera.
Kako  je istinuto na konferenciji za medije ovaj poslovni softver nove generacije već je u upotrebi u 16 privrednih, 34 osnovna i 26 viših sudova u Srbiji kao i u Privrednom  apelacionom sudu a tokom septembra biće implementiran u ukupno 102 sudske jedinice, među kojima i u rad prijepoljskog suda. Funkcionalosti ovog savremenog i sofisticiranog poslovnog softvera svrstaće pravosuđe u Srbiji u red moderno opremljenih, efikasnih i transparentnih, skratiće dužinu trajanja postupka i istovremeno povećati poverenje stranaka u rad sudova
„Ovakvi projekti i u pravosuđu najrazvijenijih zemalja traju po više godina i to za samo jedan segment,  a mi smo uspeli da za  devet meseci uvedemo ovaj program u 60 sudova, istakao je Pašić i najavio  slične projekte i u sudovima za prekršaje.
M.C.