Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

KOALICIJA LIČNIH INTERESA

Logo podelio vladajuću koaliciju. Promenili sopstvenu odluku zarad nadoknada iz Fonda iz koga se izdvaja za solidarnu stambenu izgradnju. Da li je predsednica Upravnog odbora JP Direkcije za izgradnju dala ostavku jer „nije htela da krši zakon“
Treći nastavak četrnaeste sednice Skupštine opštine, koja je započela još 26.avgusta, doneo je u ponedeljak, neočekivane pauze i izazvao prepodnevni „fijasko“ zbog žučnih istupa, a sve u povodu „loga“ Matične biblioteke „Vuk Karadžić“. Jedan broj odbornika smatrao je da je nedopustivo da se o izveštajima i programu rada bilo koje ustanove i preduzeća raspravlja u septembru, a veoma oštre reči upućene su direktorici Biblioteke koja je „uporno odbijala da  prihvati da sprovede skupštinski zaključak da vrati stari logo sa likom „Vuka Karadžića“(objašnjenje S. Radulović, član Opštinskog veća). I mada je dostavljeni materijal imao traženi logo, jedan broj odbornika (među njima i odbornici koalicione većine) je ipak bio nezadovoljan, smatrajući da je lik Karadžića „izdužen“. Gotovo da niko nije ni spomenuo rad ove ustanove, a vladajuća koalicija je ostala bez kvoruma, pa kako ni posle polučasovne pauze nije došlo do dogovora, usledila je pauza do 15 sati. To je očigledno dalo rezultate, jer je u popodnevnom nastvaku, vladajuća većina lako usvojila predočeni izveštaj i program rada za ovu godinu.
I o radu Kancelarije  za mlade u prošloj godini odbornici su izvoleli da raspravljaju u septembru ove godine. Tako se saznalo da je „izveštaj davno urađen ali da je bio sporan finansijski deo“. Odbornici opozicije su „prepoznali“ da bode oči cifra od „milion i nešto hiljada dinara“, izdvojena iz budžeta, a koja je utrošena  dobrim delom za honorare koordinatora i saradnika(700.000 dinara), kao i za troškove telefona, interneta i ostalog(300.000 dinara), dok je za programe koji afirmišu mlade izdvojeno oko 200.000 dinara, što je, smatraju opozicioni odbornici – nedopustivo. Čulo se i dosta oprečnih komentara o radu ove omladinske organizacije u smislu ko od ovakve Kancelarije ima koristi, da li je njena uloga tek puki „performans“ i da li je umesno „trčkarati oko Lima sa zvončićima i šerpama dok toliki broj mladih nema ni posla, ni stana, ni perspektive“ .
NI HABERA
I Izveštaj o  raspodeli sredstava Fonda za solidarnu stambenu izgradnju stigao je pred odbornike tek sada i to zbog mnoštva otvorenih pitanja koja ni posle ove sednice nisu donela odgovore.
I.Šantić (DPS) je primetio da je apsurdno da se razmatra finansijski plan kad Skupština opštine daje saglasnost na plan dodele sredstva iz Fonda, a sve stiže pred odbornike kad su sredstva podeljena. Upitao je i da li su odluke Upravnog odbora u ovom slučaju pravno validne. Odbornik R. Petrić (SPS) je išao još dalje tražeći da se ovaj izveštaj ne usvoji  jer nema podataka o naplati kredita i direktno je uputio kritiku Opštinskoj upravi smatrajući da je po sredi „neodgovoran ili nestručan odnos Optinske uprave ili nešto još gore – da se prikrije da se neki krediti ne isplaćuju“. Z. Sadović (DPS) je imenovao radnike Opštinske uprave ali i pojedine direktore, lekare, profesore, pa čak i člana Opštinskog veća koji su dobili sredstva iz ovog Fonda. A Bećirović(Opštinsko veće) predočio je da je on dobio kredit  i 2001, 2005, 2007 ali i 2009. godine, smatrajući da na to imaju pravo svi građani koji ispunjavaju uslove. V. Tomašević (DSS) je izneo mišljenje da je ovaj Fond sada solidaran samo da pruža pomoć onima koji su uz vlast. Međutim, tek će se rasprava „rasplamsati“ kod pitanja nadoknada za rad članova Upravnog odbora. Z. Sadović (DPS) je zapitao kako je podeljeno 370.000 dinara kao naknada za rad članovima Upravnog odbora kad „mi usvajamo plan za 2010. godinu“? Podsetio je da postoji odluka koju je donela ista ova skupština i to prošle godine da za rad u Upravnom odboru predsednik ne dobija platu. Ali nakon svega toga, odbornik B. Ćubić (SNS) je upravo s predlogom izmene te odluke izašao pred odbornike, te je solidarnošću koalicione većine sve vraćeno na staro, to jest – iz sredstava Fonda za solidarnu stambenu izgradnju znatna sredstva biće usmerena baš za rad članova Upravnog odbora. To je izazvalo novu buru negodovanja opozicije. V. Tomašević:“Imate li morala da gledate ljude koji primaju minimalce, a vi samo povećavate prinadležnosti onima koji su blizu vlasti“. L. Ćatić (DPS):“Nije problem da se isplati nadoknada za nečiji rad ali da se prima  više od prosečne plate za rad u Upravnom odboru Fonda solidarne stambene izgradnje? Pa jesmo li mi ljudi?!“  Z. Despotović (SRS) je „pojasnio“:“Kada je I. Solaković kao predsednik Upravog odbora ovog fonda video kolike su plate članovima Opštinskog veća za kakav rad,  on je zaključio da i njegov vredi koliko i njihov “. S Planić (SDA) lakonski zaključi:“Nagrdiše vas, a vi ni habera! Naviklo se da se donose odluke, a da se ne sprovode“. Z. Šantić je dao i definiciju:“Ako se pare usmere na ovaj način, onda je  to koalicija ličnih interesa“.
TEŠKOĆA NA DUŠI OPŠTINSKOG VEĆA
Ni predlog  odluke o uređenju građevinskog zemljišta nije prošao bez „aluzija“ da je vlast rešila da smanji naknade za poslovni prostor kako bi izašla u susret bliskim joj pojedincima. O. Ćatić, član Opštinskog veća iskazao je da „Veće ima na duši neku teškoću oko nekih odluka“ ali da se ide i da se pomogne građanima i da se budžet sačuva, pa su se „pridržavali logičnosti“.
Da ima dosta  logike u mnogo čemu pokazalo se i u utorak, kada je usledio još jedan nastavak sednice. Kao uvod poslužila je rečenica L. Ćatovića koji je sistem vlasti u opštini nazvao „drp – sistem“ na šta su usledile replike na repliku Ćatovića i Gojković, ko je veći demagog. No, za sve prisutne indikativnija je bila još jedna tačka dnevnog reda u kojoj je opštinska vlast bila „prinuđena“ da upozna odbornike da je „stvar hitna“ jer prete milionske kazne. Ovoga puta reč je o deponovanju građevinskog otpada za šta mora postojati određena lokacija. I, kako bi se sve što hitnije obavilo, preloženo je da ta privremena lokacija bude na parceli O.Ćatića koji je velikodušno, bez naknade, istu ustupio u Ivanju, a obaveza je jedina da se posle sve vrati u prvobitno stanje. Brojni odbornici su postavljali pitanja: zašto baš da se odlukom opredeli ta lokacija i da stoji ime i prezime, umesto da se raspiše javna ponuda. To je nazvano i „sukobom interesa“. V. Tomašević(DSS) je podsetio odbornike na prvo poluvreme ove priče kada su on i M.Gačević(NS) podneli krivične prijave, čime je sprečeno da se milion dinara iz budžeta prelije u privatni džep i to preko Komunalnog preduzeća kako bi se platila lokacija za istu namenu kod Bistrice. Ovo je sada nastavak u kome nema javnog konkursa.
Koaliciona  većina je usvojila i ovaj  predlog.
Mnoštvo pitanja ostalo je bez odgovora i kad je reč o odluci o osnivanju novog javnog preduzeća za upravljanje izgradnjom regionalne deponije. Odluka je usvojena, ali je ostalo pitanje: u šta su onda uložene silne pare donatora i nadležnog ministarstva kao i opštine kada je 2006. godine počela da se gradi ova deponija? Zašto radovi nisu nastavljani od 2008. godine? Saznalo se samo da mora da se radi još jedan projekat! Biće to četvrti projekat deponije za dvadesetak godina. Ni jedan nije realizovan, a ogromne pare izdvajane su iz budžeta ove opštine.
Ton završetku  sednice dalo je razmatranje ostavake „iz ličnih razloga“ predsednice  UO Direkcije za izgradnju Azre Mehović. Opozicioni odbornici su insistirali da se da na uvid ova ostavka čime je pred javnost izašlo celo „pismo“ predsednice koja je navela nezakonite radnje u ovom javnom preduzeću i da je zbog borbe za zakonito postupanje bila izložena pretnjama i uvredama. Ona je takođe navela da je kršen zakon o javnim nabavkama, da su isplaćivane višestruko uvećane sume u odnosu na vrednost radova privatnim preduzećima angažovanim bez ikakvog tendera. Kako je navela, o ovom je obavestila i predsednike opštine i skupštine i načelnicu Opštinske uprave, te da ostavku podnosi jer ne prihvata  da krši zakon , a stanje u Direkciji je tako da zakonit rad nije moguće ostvariti. Odbornici opozicije su tražili da reguje javni tužilac i da Skupština formira Anketni odbor kako bi se proverili ovi navodi ali predloge nije prihvatila koaliciona većina, a imenovan je novi predsednik UO ovog javnog preduzeća.
Usvojena je i informacija o eventualnoj izgradnji hidrocentrala na Limu i dokle se stiglo sa inicijativama dve strane kompanije.
Indira Hadžagić