Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

SVIM UČESNICIMA PLAKETA „BELI ANĐEO“

„Ubuduće  će svi učesnici, svakog saziva dobijati plaketu jer time želimo da ukažemo  na značaj i važnost  svakog pojedinca  zaslužnog za rad  i trajanje Kolonije, rekao je Goran  Čpajak, umetnički  direktor Likovne kolonije „Mileševa“otvarajući izložbu 36. saziva i izložbu umetničkih dela iz bogatog legata ove kolonije.
U galerijskom  prostoru prijepoljskog Muzeja otvorena je prošle srede izložba radova prošlogodišnjeg saziva Likovne kolonije „Mileševa“ uz koju je organizator Dom kulture, prvi put prijepoljskoj javnosti izložio i umetnička dela iz bogatog legata Kolonije koji je nastajao prethodnih 36 godina. Brojnim posetiocima i učesnicima 37. saziva Mileševske likovne kolonije predstavljen je samo deo raskošnog umetničkog blaga savremene domaće i svetske umetnosti  iz zbirke od oko četristotine dela.
Poklonicima likovne umetnosti koji su prisustvovali otvaranju izložbi predstavljeni su i umetnici koji ove godine borave u Likovnoj kolniji Mileševa: Čedomir Vasić, Selma Đulizarević, Vladan Martinović, Anka Burić i Aleksandar Pavićević, već i umetnici iz Belgije, Italije, Holandije i Engleske, Pjer Kroset, Masimo Čijapeta, Hester Pilz, Ria Franc, Sofija Bogdanović i Adnan Musabegović, student Fakulteta primenjenih umetnosti.
Prvi put od postojanja Kolonije svim učesnicima prošlogodišnjeg saziva uručene su plakete „Beli anđeo“. Ovu novinu u radu Kolonije obrazložio je umetnički direktor Kolonije i svetski priznati vajar Goran Čpajak, koji poslednje dve godine znalački vodi Koloniju.
„Do sada smo uručivali plaketu „Beli  anđeo“  po jednom umetniku iz svakog saziva. To smo odlučili da promenimo. Ako se vratimo unazad videćemo da su svi umetnici, učesnici Kolonije zaslužni za njen rad i trajanje. Ubuduće će svi učesnici, svakog saziva dobijati plaketu jer time želimo da ukažemo na značaj i važnost svakog pojedinca, rekao je Čpajak otvarajući izložbu 36. saziva Likovne kolonije „Mileševa“ i izložbu umetničkih dela iz bogatog legata Likovne kolonije.
U ime  organizatora, Doma kulture, prisutne je pozdravio direktor ove ustanove, Ljubiša Savković, koji je naglasio da se Mileševska likovna kolonija ponovo vraća na stare pozicije važnih događaja na kulturnoj mapi Srbije. Ova godina, kako je istakao,  važna je za rad kolonije kako zbog finansijske podrške Ministarstva kulture tako i zbog njene sve veće popularnosti kod umetnika iz inostranstva  što Koloniji daje karakter međunarodne manifestacije umetnosti.
U kulturnom  programu učestvovala je ženska pevačka  grupa „Verem“.
M.C.
PERSPEKTIVE KOLONIJE – Božidar Plazinić, član Umetničkog saveta Kolonije
PRIJEPOLjE ZASLUŽUJE ELITNU UMETNOST
„Poslednjih  godina, kao uostalom i sve ostalo u Srbiji i  Mileševska kolonija je tonula. Raspadom bivše Jugoslavije izgubila je regionalni a potom i međunarodni karakter, međutim zahvaljujući novom umetničkom direktoru Goranu Čpajaku i ostalim članovima Saveta  Kolonija je ponovo „uzletela“, rekao je za „Polimlje“ Božidar Plazinić, član Saveta Likovne kolonije „Mileševa“.
Nama  je kao članovima Saveta, koji su resurs Kolonije zbog svog svetskog renomea, veoma bitno da podržimo i održimo elitnu kulturu i na prostorima van Beograda. Prava decentralizacija u kulturi podrazumeva  da unapređujemo već postojeće programe u nekoj sredini a ne da nam oni  dolaze iz prestonice. Za nas postoji samo duhovna provincija, što Prijepolje svakako nije, a ne ona koja se meri kilometarskom udaljenošću od Beograda.
Namera  nam je da Koloniju još više uzdignemo  u sadržajnom smislu. Jedna od ideja  je da umetnicima predložimo da ponesu video prezentaciju svog umetničkog rada koju bi smo svake noći dok traje Kolonija prikazali građanima i članovima saziva. Tako bi smo omogućili umetnicima da se bolje upoznaju između sebe a građanima Prijepolja  ne samo da steknu pravu sliku o umetnicima koji borave u njihovom gradu već i da se druže se sa njima. Obezbedili bi smo i prisustvo nekog istaknutog likovnog kritičara iz druge zemlje i vlasnika renomirane galerije sa kojim bi smo se dogovarali oko organizovanja izložbe radova iz legata Kolonije. Važno je da što više ljudi vidi bogatsvo koje ima Prijepolje i da Legat svake dve tri godine izađe iz „bunkera“ u svet. Istovremeno, Prijepolje bi dobilo veoma vidljivu manifestaciju koja traje nekoliko dana i sa kojom bi grad živeo, rekao je Božidar Plazinić, slikar i član Umetničkog saveta Likovne kolonije „Mileševa“.
M.C.
Plaketu „Beli anđeo“ dobili su ove godine: Chris Bangle, Silvano Cattai, Prasadam Paul Schmitz, Igor Đorđević, Vesna Knežević, Velimir Karavelić, Radomir Knežević, Milan Pivnički, Dragan Ristić i Milan Tvrdišić.