Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

SERTIFIKATOM DO NOVOG POSLA

Nakon tromesečne obuke za knjigovođe i 540 časove stručne, teorijske i praktične nastave, kandidati će dobiti sertifikat sa kojim će moći da pokrenu i vlastiti biznis, kaže Dragiša Simović direktor ispostave Nacionalne službe zapošljavanja.
Ovih  dana grupa od dvanaest lica sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja počelo je da pohađa kurs za knjigovođe. Za tri ipo meseca koliko je predviđeno trajanje kursa polaznici će „proći“ ukupno 540 školskih časova stručne nastave nakon čega će im biti uručen sertifikat koji će za buduće poslodavce biti dokaz da poseduju znanja za kvalitetno obavljanje knjigovodstvenih poslova. Onim polaznicima koji zadovolje stroge kriterijume komisije, koja će na kraju kursa vrednovati uspešnost savladavanja nastave, sertifikat knjigovođe će svakako „otvoriti“ mogućnost i za pokretanje vlastitog biznisa.
„Svake godine našim finansijskim planom izdvajamo sredstva za ovakve obuke. Ove godine smo planirali sredstva za 36 polaznika a jedna od njih je i ova obuka za knjigovođe u Prijepolju. Nacionalna služba zapošljavanja organizuje između ostalog ovakve i slične kurseve sa ciljem da ostruči lica za poznavanje određene oblasti i tako poveća mogućnosti njihovog zapošljavanja. Naša iskustva pokazuju da 30 odsto polaznika sa sličnih obuka u određenom periodu nađe posao, što je naš osnovni cilj, rekao je Dragiša Simović, direktor ispostave Nacionalne službe zapošljavanja u Prijepolju, posetivši prošle sedmice polaznike kursa.
Uz želje za uspešnim radom Simović je polaznike savetovao da se trude da što bolje savladaju materiju i usvoje nova znanja jer su velike mogućnosti ne samo za pronalaženje posla već i pokretanje vlastitog biznisa.On je takođe obećao da će Nacionalna služba za četiri najuspešnija polaznika obuke obezbediti podsticajna sredstva u iznosu od po 160.000,00 dinara za otvaranje agencije i pokretanje posla.
Prema rečima Simvića Nacionalna služba je organizovala obuku za knjigovođe na osnovu povećanih zahteva poslodavaca za knjigovodstvenim radnicima. Posredstvom konkursa o javnim nabavkama „Služba“ je za izvođača nastave odabrala agenciju „Sveti Sava“ iz Čačka čija ponuda je bila najpovoljnija i 16. avgusta je, u prostorijama škole Visokih strukovnih studija počela nastava za kandidate.
Za pohađanje kursa za knjigovođe prijavio se veliki broj zainteresovanih, međutim odabrano je dvanaest koji su test prošli sa uspehom i koji su stekli mogućnost da pohađaju nastavu. Sama nastava organizovana je po principu intenzivnog kursa. Obuka naime, traje pet dana u sedmici a polaznici svakog dana imaju po 6 časova nastave tako da neće biti ni malo jednostavno steći sertifikat knjigovođe.
„Ekonomska cena kursa za knjigovođe iznosi 29.000,00 dinara po kandidatu što znači da bi svako od njih, da kurs recimo, organizuje neka druga ustanova ili privatno lice, morao toliko da uplati da bi stekao određeni nivo znanja iz ove oblasti i naravno, dobio sertifikat. Osim toga polaznici će na kraju svakog meseca obuke dobijati podsticajna sredstva u iznosu od 10 odsto od prosečne mesečne zarade u Srbiji a onima koji putuju  biće izmireni trškovi, kaže Simović za „Polimlje“
„Nacionalna služba, inače,  organizuje takođe slične obuke za poznate poslodavce koji često nemaju ni vremena ni računicu da upošljava kandidate i obučavaju ih za određene poslove. Tada se obraćaju Nacionalnoj službi zapošljavanja i traže da za njihove potrebe organizujemo obuku uz obavezu da u radni odnos prime određeni broj kandidata koji zadovolje njihove kriterijume, dodaje direktor Simović.
Takav slučaj je sa nekoliko šivara iz Prijepolja, „Dan teks“, „Veteks“ i „Zes koton“, za čije potrebe je Nacionalna služba zapošljavanja organizovala  obuku za 20 kandidata. Nakon završene obuke šivare  će uposliti 15 lica sa evidencije Tržišta rada koja su sa uspehom savladala  poslove za koje je poznati poslodavac zainteresovan.
ŠANSA KOJA SE NE PROPUŠTA
Sve polaznice  obuke za knjigovođe su veoma zadovoljne  nastavom i svaka od njih ističe da je osnovni motiv za pohađanje kursa upravo veća mogućnost za pronalaženje  novog posla
Marina  Janjušević:
Obuka mi je zanimljiva i veoma sam  zadovoljna i kako teče nastava  i znanjima koja polako stičem.Nadam  se da ću kad završim kurs lakše  doći do posla.
Slavojka  Caković:
Radila  sam 17 godina u TK „Ljubiša Miodragović“ kao pogonski inženjer. Sad mi je data mogućnost da se obučim za novi posao.Zadovoljna sam kako teku časovi i nadam se da ću gradivo savladati, dobiti sertifikat i naći posao.
Sehada  Elezović:
Ja sam  strukovni inženjer mašinstva  industrijske informatike i ovo  je za mene sasvim nova oblast, ali sam radoznala po prirodi i od obuke očekujem mnogo. Veoma sam zadovoljna, pre svega predavanjima ali i što sam ušla među deset kandidata koji imaju šansu da nauče nešto novo.Na današnjem vremenu ta se prilika se ne propušta.