Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

„ROGE“ IZ VELIKE PLANE STIGLE U RIKAVCE

Bogdan  Dosković iz Zvijezda, posle loših iskustava  sa farmom koka nosilja, rešio da se okuša  sa farmom koza rase „alpina“. Ulaganja  su velika, ali se može i zaraditi kad  bi bili bliži jačem potrošačkom centru, veli Bogdan.
Prolaznici  starim putem za Jabuku,  od Seljana preko Savinog lakta, često sreću neobičan karavan: Bogdan Dosković u pet sati izjutra na traktoru, ispred njega pas Garo, a za njima stado koza i jarića neobične boje.Odlaze  na pašu, do šumaraka, napuštenih livada i voćnjaka  i tamo ostaju dva puta dnevno po tri sata.
Bogdan  je, naime nakon rada u nekadašnjoj „Sokolici“, u preduzetničkom traganju, posle prodavnice brašna i žitarica i farme koka nosilja, stigao do male farme koza rase „alpina“. Na dve poslednje izložbe stoke u Limskoj dolini, Bogdan Dosković (48) iz sela Zvijezd, odneo je za kozarstvo  sve nagrade. Koze   rase “alpina”, braon boje sa crnim trakama preko leđa i crnih nogu, bile su bez premca.
– U oktobru  će dve godine kako smo se opredelili da gajimo koze. U ove naše vrleti „roge“ su stigle iz Velike Plane. Koze rase “alpina”  imaju  nekoliko prednosti, a pre svega, pitomije su od “balkanki” i “sanskih” koza. Nemaju karakterističan miris, koje mnoge odbija da koriste mleko i druge proizvode, – kaže vlasnik najvećeg stada u opštini. Nisu  probirljive u ishrani, već jedu sve što nađu u kršu i vrzini,  od lekovitih trava do mlječike, čička, bagrema, drenovine, klena,  bršljena. Otporne su i na hladnoću, odlaze da brste i po snegu, ali ne vole kišu. Za zimsku ishranu po grlu treba 300 kilograma sena.
Bogdan  kaže da je ovo unosan posao ali  samo ako je u blizini velikog  potrošačkog centra. Ovde u Prijepolju  ljudi nemaju baš neke navike da koriste kozije mleko. Jedino ako im lekari savetuju, onda se stidljivo pojave i pitaju za cenu. A cena je evro po litru. Sa sirom je slično. Cenu od oko 5 evra po kilogramu slabo ko ovde hoće i da čuje, pa zato gotovo kompletnu proizvodnju usmeravam ka Beogradu, kaže Bogdan i dodaje:
– U proseku  godišnje okoze dva jarića, mlečnost im se povećava sa godinama,- prenosi Bogdan prva iskustva i računice. – Koza za priplod košta oko 300, jarići 100-200, a jarac 500 do hiljadu evra. Rado bih uvećao stado, ali nemam sredstava za investicije u opremu i mlekaru.
Početnik  u ovom poslu, Bogdan nema baš mnogo  pohvalnih reči za praktičnu pomoć  države.
– Stalno nešto obećavaju, kaže, ali kad dođeš na šalter, onda je druga priča. Zakeraju sa formalnostima i papirologijom, tako da je baš glomazan posao bilo šta tražiti od države, registraciju gazdinstva ili kredit. Krediti za podsticaj su povoljniji nego standardni, ali i dalje vrlo skupi. A o otkupnoj ceni mesa ili sira da i ne govorim. Računica je prosta: za sto dana jare popije 1,5 litara mleka dnevno, puta 100 dinara to je 15.000 dinara. Otkupna cena po kilogramu je dva evra, što znači da jare od 20 kilograma donese prihod od četrdeset
evra. A  gde su oni troškovi iz prethodne  računice, pita se Bogdan?
Ipak, kaže da će nastaviti da se brine o stadu od nekolik odesetina „alpina“. On, supruga Bilja i troje dece nemaju drugog posla. A vremena su takva da se posao ne bira!
M.M.Mutabdžija