Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

MLADI EDUKUJU DRUŠTVO

Razvoj građanskog društva u Sandžaku kroz aktivno učešće mladih u promociji ljudskih prava i interkulturalnih vrednosti, cilj je projekta «Mladi edukuju društvo» koji od decembra prošle godine realizuje UG Nova vizija. Pored koordinatora, trenera, predstavnika civilnog sektora, predstavnika Kancelarija za mlade iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, u projekat je uključeno više od 80 mladih iz ove četiri opštine. Uz finansijsku podršku EU, projekat se realizuje u okviru jednog od najstarijih evropskih programa (Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava), čiji je cilj da podrži razvoj i jačanje demokratije širom sveta. Tokom 12 održanih seminara, 60 mladih iz četiri opštine obučeno je za vršnjačke edukatore. Oni će stečeno znanje i veštine prenositi vršnjacima i učenicima starijih razreda osnovnih škola kroz radionice koje će biti organizovane u saradnji sa lokalnim Kancelarijama za mlade.

U okviru projekta, održana su i dva treninga na temu «Glasovi mladih u službi ljudskih prava», a učesnici su obučeni da primenjuju metodologiju gde se fotografija u grupnom radu mladih koristi kao sredstvo za identifikaciju problema, a u toku je priprema materijala za izložbu fotografija koje će tokom decembra polaznici seminara organizovati u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Sjenici. Kroz Glas mladih promoviše se i osnažuju izražavanje mladih, njihov uticaj i uključenje u društveni život zajednice u kojoj žive.

Učesnike i Predstavnike donatora, o rezultatima i daljim aktivnostima na realizaciji projekta, upoznao je Mirsad Duran, izvršni direktor Nove Vizije na Regionalnoj omladinskoj konferenciji održanoj na Zlataru, čiji je cilj bio formiranje Regionalne omladinske mreže vršnjačkih edukatora o ljudskim pravima.

J.B.