Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

MEDVED PONOVO U PČELINjAKU

U istom delu sela, ali sada kod drugog pčelara, medved porušio  košnice i pojeo  med, a zatim polomio  i nekoliko stabala  šljiva čiji je obilni privukao njegovu pažnju
Zaštitne  ograde i blizina kuća nisu sprečile medveda koji je u noći između subote i nedelje provalio u pčelinjak u prijepoljskom selu Hisardžik. Medved je porušio košnice Lutva Malagića u centru sela i osladio se medom koje je desetak pčelinjih društava prikupljalo tokom leta.
– Verovatno  je medveda pokrenuo dim požara koji je nekoliko dana tinjao u nepristupačnom delu obližnjeg kanjona Mileševke – rekao je republički veterinarski inspektor Azem Hurić, koji je obavio uviđaj. – Pričinjena je znatna materijalna šteta, a osim pčelinjaka medved je polomio i nekoliko šljiva čiji je obilan rod verovatno privukao njegovu pažnju – dodao je Hurić.
To je drugi slučaj da se u području oko  kanjona Mileševke ovog leta pojavljuju  medvedi. Pre jednog meseca u selu Međani medved je oštetio i pčelinjak Gojka Milanovića. – Kanjon Mileševke  je idealno prirodno stanište za medveda. Neretko u potrazi za hranom napada pčelinjake i voćnjake, a nekoliko oštećenih vlasnika pčelinjaka sa ovog područja naplatilo je odštetu posle sudskih postupaka.
Vlasnik pčelinjaka Lutvo Malagić, koji je uredio pčelinjak prema uobičajenim standardima, kaže da je medved, sudeći po tragovima, ušao iz obližnje šume i polomio tri košnice. Uz štetu koju je pričinio na njima, još je veća šteta što su ta društva praktično izgubljena jer je sutradan zatekao veliki broj uginulih pčela.
Posle obilne gozbe  medved je ostavio trag i na voćnjaku. Polomio je nekoliko stabala šljiva  pod obilnim rodom.
–  Ovaj deo Hisardžika je izvanredan za pčelare i sreća je što se medved relativno kratko vreme zadržao. Odmah sam obavestio komšije koji  naredne noći pojačali zaštitu pčelinjaka. Podneću zahtev Ministarstvu za zaštitu životne sredine za naknadu štete pošto je medved pod specijalnim tretmanom i zaštićen je zakonom, rrekao nam je vlasnik pčelinjaka Lutvo Malagić.
Pre dve  godine medved je na istoj ovoj lokaciji, stotinak metara dalje, provalio u drugi  pčelinjak i napravio veliku štetu. Da li mu lokacija odgovara, da li je med  sa ovog područja poseban, ili je u  pitanju čista slučajnost?
M.M.M.