Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

GAS STIŽE NA ZLATIBOR

Kada će izgradnja primarnog gasovoda početi prema  Priboju i Prijepolju niko ne zna  Na Zlatiboru izgrađeno 60 odsto distributivne  mreže
Prema najnovijim informacijama koje su saopštene  sredstvima informisanja, radovi na izgradnji primarnog gasovoda od Užica do Čajetine, kao i izgradnja distributivne mreže na Zlatiboru i Čajetini ulaze u završnu fazu. I prema najavama odgovornih u ovoj opštini prvi korisnici gasa na Zaltiboru na gasnu mrežu biće priključeni do nove godine.
Nerešeni imovinsko-pravni odnosi na trasi od Užica do Zaltibora odugovlačili su završetak radova, no angažovanjem «Srbijagasa», grada Užica, i opštine Čajetina, rešeni su sporovi  oko imnovinsko-pravnih odnosa na trasi primarnog vodovoda pa će sve to omogućiti da se do kraja godine završe započeti radovi na trasi dugoj 27 kilometara primarnog kraka gasovoda od Užica do Zlatibora.
Na Zlatiboru  gde ima 5400 objekata potencijalnih  korisnika gasa već je urađeno 60 distributivne mreže. Očekuje se da prvi korisnici gasa na Zlatiboru budu veći objekti i hoteli čiji su vlanici zainteresovani da koriste ovaj energent, kao i mnogobrojni vlasnici stambenih objekata i vikendica.
Gas tako najdalje  do nove godine stiže na Zlatibor a  kada će izgradnja gasovoda početi prema  Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši i Sjenici to se za sada ne zna.
A pre tri  godine sa republičkog i lokalnog nivoa pompezno je najavljivano da će izgradnja gasovoda ubrzano krenuti  i preko Zlatibora i to zapadnom stranom i da će gas do 2010. godine stići u Priboj, odnosno Prijepolje.
Iako o ovom problemu sem pojedinačnih insistiranja  nekih partija i odbornika  lokalna samouprava u našoj opštini  nije raspravljala, obične građane itekako  interesuje da li dočekti situaciju  da ovaj izuzetno ekonomičan i ekološki čist energent stigne u Prijepolje.
Kako stvari stoje o tome niko ne želi da govori, ali očigledno je da su promenjeni  ciljevi i strategija ministarstva energetike od pre tri godine po pitanju izgradnje gasovoda u ovom delu Zlatiborskog okruga. Da li će se ovakva nepovoljna situacija po pitanju gasifikacije Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Sjenice promeniti u narednom periodu tek će se videti. No jedno je sigurno da građani i privreda sa odlaganjem izgradnje gasovoda za ove nerazvijene opštine dosta gube.
I.A.