Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ŠKOLE SPREMNE ZA UČENIKE

Lokalna samouprava odobrila je školskim ustanovama po 3,500 dinara po odeljenju na ime priprema za novu školsku godine. Neke škole bile su međutim, prava gradilišta.

Uobičajeno „šminkanje“ pred početak nove školske godine aktuelno je ovoh dana u svim osnovnim školama u Prijepolju. Lokalna samouprava odobrila je školskim ustanovama po 3,500 dinara po odeljenju na ime priprema za novu školsku godine te se u školama izvode sitni zanatski radovi, uglavnom kreče učionice, sređuju kabineti, zbornice i druge prostorije.

Međutim, neke škole bile su ovih dana prava gradilišta.U osnovnoj školi na Kolovratu upravo su okončane dve važne investicije vredne ukupno oko 1.200,000,00 dinara od kojih se jedna odnosila na zamenu krova na fiskulturnoj sali sa novom potkovicom i olucima u iznosu od 800.000,00 dok su preostala sredstva od 390.000,00 dinara uložena u izgradnju novih mokrih čvorova koji su izgleda, u svim školama godinama slaba gradjevinska tačka.

Prema rečima Stane Marković, direktorice škole imalo bi još mnogo toga da se uradi posebno na krovnoj konstrukciji cele školske zgrade ili novoj fasadi, međutim u školi su navikli da se sve što nije prioritetno odloži za neka bolja vremena pa će tako biti i ove godine.

Slično je bilo i u osnovnooj školi u Brodarevu, kojoj je takođe iz oštinskog budžeta odobreno 1.100,000,00 dinara za potpunu zamenu krovne konstrukcije na školskom objektu u Slatini. Svi radovi su pri kraju tako da će učenici novu školsku godinu započeti u obnovljenoj školi.

„Imamo nameru da naredne godine započnemo veliku investiciju za koju smo već tražili sredstva od Ministarstva prosvete. Reč je o fiskulturnoj sali koja je ovoj školi neophodna. Deo sredstva ćemo tražiti i od budžeta i ako nam budu odobrena čeka nas važna investicija, kaže Ljubiša Vuković, direktor ove škole.

U osnovnoj školi Sveti Sava međutim, trebalo bi da započnu investicione aktivnosti na rešavanju problema kanalizacione mreže u izdvojenom odeljenju u Taševu. Naime, pre dve godine izgrađena je nova, lepa, školska zgrada međutim sanitarni čvor nije završen tako da deca i dalje koriste poljski klozet. Moderni toaleti su van upotrebe zbog nerešenog pitanja septičke jame koja je u slučaju ove školske ustanove jedino rešenje.

„Za radove na iskopavanju nove septičke jame odobrena su nam budžetska sredstva u iznosu od 400.000,00 dinara međutim još uvek nismo uspeli da nađemo zajednički jezik sa izvođačima radova. Ovih dana smo u pregovorima i očekujemo da radovi počnu tokom septembra kako bi škola konačno mogla da koristi već postojeći mokri čvor i kako bi smo u narednoj školskoj godini sprečili da deca upotrebljavaju poljski klozet, kaže Jela Radonjić, direktorica ove obrazovne ustanove.

Najvećoj osnovnoj školi, Vladimir Perić – Valter sa ukupno 50 odeljenja u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima, odobreno je 175.000,00 dinara koje se već troše ne samo za krečenje i moleraj već i za zamenu patosa u dve učionice. Naravno, bilo bi potrebno da se u većini učionica zamene dotrajali patosi ali budžetska sredstva za obrazovanje su ograničena te su u školi napravljeni prioriteti.

Prema rečima Milinka Mićevića, direktora škole prednost je data učionici za izvođenje nastave tehničkog obrazovanja i informatike zbog odličnih rezulata koji su na prošlogodišnjem republičkom takmičenju postignuti iz ovog nastavnog predmeta.

„Za učionicu gde se odvija nastava srpskog jezika smo se odlučili pošto u njoj uglavnom održavama sve seminare i svi je dosta koristimo. Investicija ove godine u Valteru i izdvojenim odeljenjima nema a sredstva još nisu prebačena ni za ove radove, ali se poslovi sa izvođačima odrađuju na reč, kaže direktor škole Milinko Mićević.

Ono što je zajedničko za sve škole je da su planirani radovi već izvedeni ili su u završnoj fazi a da pare izvođačima još uvek nisu prebačene. Naravno budžet nikada nije ostao dužan ni jednom izvođaču međutim to jasno govori da smo duboko u ekonomskoj krizi koja se posebno reflektuje na punjenje lokalnog budžeta.

M.C.