Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

SANACIJA OBALOUTVRDE MILEŠEVKE

Pored radova na delu oštećenog korita Mileševke radiće se i regulacija Derikonjića potoka u Vinogradu Vrednost radova za ova dva projekta šest miliona dinara Sredstva obezbedile Srbijavode

Ovih dana u Prijepolju je počeće realizacija dva investiciona projekta koja će biti finansirana sredstvima vodopšrivredne organizacije Srbijavode-centar Dunav-Sava. Reč je o sanaciji oštećene kamene obaloutvrde u regulisanom delu reke Mileševke od bolnice do ušća u Lim. Vrednost ovog projekta iznosi tri miliona dinara a sredstva za ove namene obezbedile su Srbijavode, dok radove izvodi specijalizovano preduzeće za ovu vrstu poslova «MMG» iz Beograda. Rok za završetak ovih poslova je 30 dana.

Kamena obaloutvrda Mileševke sa tri nivoa izgrađena je kasnih šezdesetih prošlog veka a zub vremena i česti visoki vodostaji oštetili su korito na više mesta, iako je povremeno bilo sitnih intervencija na održavanju ovog objekta. Posebno velika oštećenja su kod parka narodnih heroja u Vakufu, gde je prošle godine po nalogu vodoprivrede sa krupnim kamenjem nasuto oštećeno korito kako se ne bi oštećenje na koritu širilo, kao i u blizini pešačkog mosta kod osnovne škole Valter.

I drugi projekat iz oblasti vodoprivrede na području naše opštine čija je realizacija počinje ovih dana značajan je pogotovo za građane dela Vakufa. Radi se o regulaciji Derikonjića potoka na području Vinograda u Vakufu koji prilikom obilnih kišnih padavina svojim erozivnim nanosima ugrožava ovaj deo grada. I ovaj investicioni projekat košta tri miliona dinara a sredstva su obezbedila Srbijavode dok će radove izvesti preduzeće «Galovica» iz Zemuna. U okviru realizacije ovog projekta ovaj potok biće regulisan sistemom cevi a u gornjem delu toka gradiće se i manja zaštitna brana.

Prema informacijama koje smo dobili od Dobra Lazarevića zamenika predsednika opštine Prijepolje, pored ova dva značajna projekta za koja su Srbijavode izdvojila sredstva što je dobro, opštinsko rukovodstvo pokušava ovoj vodoprivrednoj organizaciji da ukaže na neophodnost što pre izrade projekta regulacije Mileševke kroz područje Luka i dalje, odnosno u onom delu gde još uvek nije regulisana. Ovo je preko potrebno, kako je nagalsio zamenik predsednika opštine, jer prilikom zadnjih poplava u novembru prošle godine bio je ugrožen i magistralni put prema Mileševi ali i škola i deo naselja. Ukoliko se pristupi izradai projekta biće to preduslov da u narednom periodu dođe do regulisanja odnosno izgradnje obaloutvrde i u ovom delu vodotoka Mileševke.

I.A.

Fotos; Prošle jeseni Mileševka ugrozila i put za Mileševo