Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

PROJEKTI ZA DECU ROMA, POVRATNIKA I RASELjENIH

Projekat predviđa dopunsku nastavu iz srpskog jezika ali i druge vidove pomoći: besplatne udžbenike, školski pribor, komplet garderobe koji se sastoji od jakne, farmerica, dukserice i cipela i po paket sredstava za higijenu mesečno.

Osnovna škola „Milosav Stiković“ iz Kolovrata učestvovaće i ove godine u realizaciji projekta „Obrazovne usluge u odabranim školama u Jugozapadnoj Srbiji“. Suština ovog projekta je da se za romsku decu i decu raseljenih lica i povratnika, upisanih u ovu školu, omogući dopunska nastava iz srpskog jezika kako bi se što bolje uključila u nastavni plan i program.

Naime, „Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine“ iz Niša kontaktiralo je prošle godine škole sa područja Zlatiborskog okruga u kojima nastavu pohađaju romska deca među kojima je bila i škola Milosav Stiković. Projekat je predviđao ne samo dopunske časove iz srpskog jezika za decu Roma, povratnika i raseljenih lica već i druge vidove pomoći.

„Mi smo ušli u ovaj projekat jer imamo najveći broj upisane romske dece na Zlatiborskom okrugu.Bez obzira na Dekadu Roma, veoma rado smo se odazvali i uključili u ovaj projekat tako da je dopunsku nastavu pohađalo ukupno 40 učenika. Formirali smo tri grupe a nastava je organizovana tri puta sedmično u periodu od aprila do aprila prošle školske godine, kaže Stana Marković, direktorica ove obrazovne ustanove.

„Projekat je predviđao i druge vidove pomoći pa su deca dobila besplatne udžbenike, školski pribor, komplet garderobe koji se sastojao od jakne, farmerica, dukserice i cipela a dobijali su mesečno i po jedan paket sredstav za higijenu.Tokom cele školske godine deci je bio po plaćen jedan obrok. Mi smo uspeli da u ovaj projekat uključimo i neromsku decu bez jednog ili oba roditelja tako da je projektom bilo obihvaćen ukupno 61 učenik. Bili smo veoma zadovoljni efektima, rezultatima i saradnjom sa nosiocem projekta, kaže Stana Marković.

Osnovna škola „Milosav Stiković“ nastaviće saradnju sa Društvom za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine“ iz Niša i u narednoj školskoj godini a istoimeni projekat trajaće od septembra do decembra. Međutim, ove godine Društvo neće biti u mogućnosti da obezbedi užinu za učenike.

Inače, projekat „Obrazovne usluge u odabranim školama u Jugozapadnoj Srbiji“ podržavaju veliki donatori kao što su Evropska unija, Vlade Švajcarske i Lihtenštajna kroz program „Progres“.

M.C.