Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

KAŠNjENjA SMANjENA NA DVA MESECA

U julu isplaćena novčana nadoknada za maj i polovinu aprila Dobre šanse da do kraja godine isplata bude redovna U opštini Prijepolje 413 nezaposlenih lica prima novčanu nadoknadu za slučaj nezaposlenosti

U prošlom mesecu nastavljen je trend smanjenja ukupnog kašnjenja ispalte novčanih nadoknada nezaposlenih lica. Naime, prema podacima sa kojim raspolaže Nacionalna služba zapošljavanja, u julu mesecu korisnicima je isplaćena polovina redovne novčane nadoknade za april i ceo iznos za maj mesec ove godine. Sa ovim poslednjim isplatama ukupno kašnjenje samnjeno je za još pola meseca tako da sada isplate novčanih nadoknada ukupno kasne 60 dana.

Međutim, kako procenjuju u Nacionalnoj službi zapošljavanja, realno je očekivati da do kraja godine isplata bude redovna, odnosno da se u tekućem mesecu isplaćuje nadoknada za mesec koji mu prethodi. Ukoliko se to postigne to će značiti da će država za preko 82 hiljade korisnika novčane nadokande u Srbiji redovno mesečno obezbeđivati minimum socijalne sigurnosti.

Kašnjenje novčanih nadoknada za nezaposlene traje u kontinuitetu skoro deceniju, a do ove situacije dovela su dva osnovna uzroka. Prvi se odnosi na to da je na evidenciju nezaposlenih nakon 1999. kada su tokom bombardovanja uništena mnoga preduzeća, stigao veliki broj lica.Drugi uzrok odnosi se na to da je sa prestankom isplate zarada u preduzećima koja su prestala da rade, obustavljena i uplata doproinosa za slučaj nezaposlenosti. Sve to dovelo je do peramnentnog kašnjenja isplata novčanih nadoknada koje su tek od početka 2009. godine isplaćivane bržom dinamikom, i postepeno ovo se zakašnjenje umesto četiri meseca svelo na dva.

Prema informacijama koje smo dobili od Aleksandra Stikića rukovodioca službe za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u Filijali NSZ u Prijepolju, koji je istovremeno i zadužen za odnose sa javnošću, na području opštine Prijepolje 413 lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih primaju redovnu novčanu nadoknadu. Istovremeno na području Filijale NSZ u Prijepolju koja pokriva četiri opštine 1271 lice prima novčanu nadoknadu.

U zavisnosti od dužine trajanja staža osiguranja, pravo na ispaltu novčane nadoknade može trajati od 3 do 12 meseci, a izuzetno 24 meseca ukoliko nezaposlenom nedostaje do dve godine do ispunjenja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju u skaldu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Osnovica za utvrđivanje visine iznosa novčane nadoknade je prosečna zarada, odnosno plata nezaposlenog u poslednjih šest meseci. Novčana nadoknada utvrđuje se u visini od 50 procenata od osnovice a ne može biti viša od 160 odsto niti niža od 80 procenata minimalne zarade utvrđene u skaldu sa propisima o radu za mesec u kojem se vrši isplata novčane nadoknade.

I.A.