Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ZDRAVLjE U TEGLI MEDA

Uz podršku Skupštine opštine i Turističke organizacije Prijepolje, u subotu 7. avgusta, Udruženje pčelara organizovalo peti sajam meda i pčelinjih proizvoda pod sloganom «Med je lek za dug vek».

Ni ova godina nije bila naklonjena prijepoljskim pčelarima. Zbog niskih temperatura i kišnih dana u vreme medobranja, prinosi su smanjeni pa je mali broj pčelara ostvario zadovoljavajuću prizvodnju. Nažalost, za većinu pčelara neće biti meda ni za leka. No, oni koji su imali dobra pčelinja društva ipak su uspeli da obezbede određenu količinu i za tržište, što je pokazao ovogodišnji Sajam meda i pčelinjih proizvoda održan u subotu, 7. avgusta na platou Doma kulture. Svoje proizvode izložilo je 11 pčelara iz prijepoljske opštine, a na 6 štandova našli su se proizvodi pčelara iz Priboja, Nove Varoši, Arilja, Požege, Kosjerića i Čačka.

Poželevši pčelarima bolje i medonosnije godine, Sajam je otvorio predsednik opštine Dragoljub Zindović, istakavši tom prilikom da će opština i dalje u skladu sa mogućnostima nastojati da pomaže i podržava rad pčelara. Pčelarstvo je važna privredna grana, pa se njegovom unapređenju i razvoju mora posvetiti veća pažnja, a duga tradicija pčelarenja nastaviti kroz mlade generacije koje bi našle ekonomski interes u ovom zanimanju, rekao je on.

Marko Mandić, predsednik Udruženja pčelara, zahvalio se posetiocima Sajma, predstavnicima institucija i brojnim sponzorima koji podržavaju ovu manifestaciju, ne krijući zadovoljstvo što je dolaskom predsednika Udruženja pčelara iz Bijelog Polja i Višegrada, ovaj sajam poprimio i međunarodni karakter.

U ime glavnog pokrovitelja Sajma, prisutnima se obratila i Dušica Bajić, direktorica Turističke organizacije i naglasila da će organizacija podržavati svaki vid promocije i plasiranja pčelinjih proizvoda na tržište zdrave hrane, jer pčelarstvo u sve većoj meri ukazuje na značaj povratka prirodi i zdravom načinu ishrane. Sajam nije samo izložbenog, već i edukativnog karaktera i pruža priliku da se podsetimo ali i više naučimo o značaju meda i pčelinjih proizvoda na zdravlje svakog pojedinca, istakla je ona.

Pored šarenila izloženih tegli meda, propolisa, cvetnog praha, mleča i ostalih mednih dekoracija, svojim atraktivnim nastupom, sajam je «zasladila» i grupa mališana «Medna srca» Dečijeg vrtića «Miša Cvijović».

I pored problema sa kojima se suočavaju, pčelarstvo u prijepoljskom kraju opstaje zahvaljujući razumevanju i pomoći koja stiže od opštine onda kada je najteže, a zahvaljujući gospodinu Zindoviću, Ifetu Hamziću i njihovim saradnicima, pčelarstvo je konačno dobilo mesto koje zaslužuje, kažu pčelari.

J. Beganović
«Mnogostruko je veća indirektna od direktne koristi pčela. Bez pčela naše biljke, naše voće i povrće ne mogu živeti. Bez njih bi naša planeta bila sparušena, a i mi ovako oholi sa njom. Ako bi pčele nestale sa lica zemlje, čovečanstvu bi iza njih preostalo još 4 godine života».

Albert Ajnštajn