Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

UDARNIČKI PORED JEZERA

AD «Putevi» za nepuna tri meseca od preuzimanja poslova na ovom gradilištu uradili veliki deo projektom predviđenih radova Postavljen prvi sloj asfalta na većem delu trase

Za nepuna tri meseca od kako je «Alpina» iz Austrije poverila izvođenje završnih radova na rekonstrukciji puta Kokin Brod-Nova Varoš AD «Putevi» iz Užica, udarnički je urađen veliki deo projektom predviđenih radova.

Naime, na mestima gde do sada to nije bilo završeno izgrađene su podzide, ivičnjaci, rekonstruisani kanali za odvođenje vode, sanirane kosine. Istovremeno počelo se sa skidanjem starog dotrajalog sloja asfalta, posatvljanjem novog tampona i prvog sloja asfalta na skoro celoj deonici puta pored samog jezara pa do mosta na Uvcu.

Da bi se sve to postiglo putari iz Prijepolja i Užica angažovali su petnaestak teških kamiona, pet bagera, dva finišera, a na trasi radi oko 60 radnika sa šest inženjera i drugog tehničkog osoblja. Slobodno može se reći, kako ističu putari, radilo se i radi udarnički sa po 12 i više sati što opet zavisi od vrste poslova koji se u tom trenutku izvode na putu.

Najveći deo ne završenih radova ostao je još na deonici od početka jezera uz reku Zlošnicu. Na ovoj deonici došlo je i do izmene projektne dokumentacije koju je investitor u međuvremenu pripremao i gde će se izgraditi dva manja mosta kako bi se izbegle oštre krivine. Na ovoj deonici pored reke Zlošnice pojavila su se i tri klizišta na mestima gde je ova rečica potkopala put i gde su urađeni projekti sanacije za ova klizišta. Prema izjavama putara ovde će zemljište morati da se učvršćuje šipovima ali ovi radovi neće morati da budu završeni do krajnjeg roka koji je predviđen za okončanje ove investicije.

Naime, prema najavama rukovodećih ljudi iz JP «Putevi Srbije» novi asfalt i završetak rekonstrukcije 9,5 km puta Nova Varoš-Kokin Brod očekuje se početkom jeseni ili tačnije do 15. oktobra. Ukoliko se to realizuje kako je najavljeno to će biti neznatno prolongiranje završetka ove investicije čija je realizacija započeta u septembru prošle godine i trebala je biti završena do ovog septembra.

Do sada na ovoj deonici pored više hiljada tona tampona ugrađeno je i blizu 8.000 tona asfalta, a do kraja investicije i postavljaljnja drugog sloja asfalta predviđeno je ugrađivanje čak 25.000 tona asfaltne podloge.

Prema informacijama koje smo dobili od Sabahudina Kozice upravnika gradnje u Prijepolju AD «Putevi» iz Užica, ovaj posao koji je «Alpina» iz Austrije poverila AD «Putevi» vredan je 196 miliona dinara. U ovaj iznos uključen je i PDV.

«Alpina» iz Austrije i AD «Putevi» iz Užica potpisali su inače ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kod izvođenja radova i na drugim saobraćajnicama na kojim su radovi povereni «Alpini».

Na kraju recimo da je većina vozača u proteklim mesecima pokazala strpljenje prilikom prolasaka ovom deonicom gde se izvode radovi mada ima i onih ne savesnih koji žele da preteknu zaustavljene kolone i na taj način otežavaju rad putara i ugrožavaju svoju i tuđu bezbednost. Zabeležen je čak primer kada je nesavesni vozač oborio radnika Puteva koji je usmeravao saobraćaj. Uz sve to treba reći da putari i dalje preporučuju maksimalan oprez kod vozača i poštovanje saobraćajne signalizacije, jer, je zbog radova na mnogim mestima uklonjena zaštitna ograda. Takođe duži prekidi saobraćaja i eventualno korišćenje alternativnog pravca preko Pribojske banje očekuju se prilikom postavljanja drugog sloja asfalta na ovoj deonici najverovatnije početkom narednog meseca.

I.A.