Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

EKOLOGIJA POD LUPOM

Na sastanku Komisije i radne grupe za izradu lokalnog ekološkog akcionog plana održanom prošlog četvrtka u opštinskoj asministraciji Skupštini opštine formirana radna tela koja će raditi na izradi LEAP-a.

Brojni problemi vezani za ekologiju i očuvanje životne sredine konačno će dobiti svoju pravu formu kroz detaljnu izradu lokalnog ekološkog akcionog plana čiji bi nacrt, kako se očekuje trebalo da se nađe pred odbornicima već krajem godine. Donošenje i usvajanje ovog dokumenta predstavlja najvažniji korak u sprovođenju aktivnosti kojima će se ekološki tim baviti u skoroj budućnosti, rečeno je na sastanku održanom protekle nedelje u Skupštini opštine, na kom su pored predstavnika lokalne vlasti prisustvovali i predstavnici relevantnih institucija, nevladinog sektora i građana.

-Sama izrada LEAP-a je veoma složen proces, koji podrazumeva sagledavanje celokupne situacije, na osnovu koje će se odrediti prioritetne oblasti koje imaju najveći uticaj na životnu sredinu. Neophodno je uključenje najšire javnosti, a u izradi ovog dokumenta mora postojati dobra saradnja i koordinacija svih institucija, organizacija i građana, jer je donošenje LEAP i njegova implementacija u interesu celokupne zajednice. Bez ovog dokumenta i konkretnih projekata, lokalna zajednica ne bi imala pristup finansijskim sredstvima iz regionalnih, republičkih i međunarodnih fondova namenjenim zaštiti životne sredine, rekao je Medo Mekić, član opštiskog Veća i rukovodilac kancelarije za ekološki akcioni plan.

Da bi se započele aktivnosti, na sastanku je doneta odluka o započinjanju rada na izradi LEAP-a, formirano koordinaciono telo, tehnički timovi i radna grupa, sastavljeni od predstavnika relevantnih institucija, nevladinog sektora i građana, koji će raditi na izradi dokumenta.

Koji su pomaci učinjeni za proteklih godinu i po dana i šta se planira za naredni period, podsetio je Mervin Poturak, inženjer zaštite životne sredine. Dosta toga je urađeno na vodosnabdevanju, posebno u Brodarevu i Lukama. U proteklom periodu izvršeno je čišćenje i zatvaranje seoskih divljih deponija. Na uklonjenim deponijama u Brodarevu, Mioskoj i Ljupči, pstavljena je i zaštitna ograda. Nastavak izgradnje sanitarne deponij, upravljanje otpadnim vodama, izrada dokumentacije za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, strategija smanjenja broja pasa lutalica, očuvanje i unapređenje sredina koje imaju turistički potencijal za opštinu Prijepolje, podela besplatnih i zamena dotrajalih kontejnera, iznošenje smeća iz naselja koja do sada nisu bila obuhvaćena, samo su neke od aktivnosti planirane za tekuću godinu. Kroz sve akcije i manifestacije koje se održavaju u opštini, aktivno se vodi kampanja očuvanja i zaštite životne sredine, a dobra saradnja sa obrazovnim i drugim institucijama daje vidljive rezultate u podizanju svesti građana o zaštiti životne okoline.

J.Beganović