Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

July 2010
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

AKTIVNE MERE DAJU REZULTATE

Ako je suditi prema podacima Filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Prijepolju broj nezaposlenih u junu na području opštine Prijepolje bio je manji u odnosu na maj za 243 lica. Kako stavri stoje do ovog smanjenja ponajviše je došlo realizacijom aktivnih mera zapošljavanja od strane Nacionalne službe zapošljavanja i to pre svega sprovođenjem mera samozapošljavanja, zatim programa zapošljavanja prve šanse, socijalno ugroženih kategorija i javnih radova.

Do smanjenja broja nezaposlenih u junu u odnosu na prethodni mesec zahvaljujući aktivnim merama zapošljavanja pored naše opštine došlo je i u opštinama Priboj, Nova Varoš i Sjenica koje pokriva Filajala NSZ u Prijepolju.

Aktivne mere zapošljavanja koje sprovodi NSZ bile su prisutne i u prošloj godini, gde je kroz direktnu finansijsku podršku ili indirektnu pomoć na području Filijale Prijepolje posao dobilo oko 1000 lica.

No, prema ocenama odgovornih u Nacionalnoj službi zapošljavanjaa subvencionisanje zapošljavanja nezaposlenih lica ne može sprovoditi samo Nacionalna služba zapošljavanja već je tu neophodan aktivniji odnos i pomoć lokalnih samouprava i drugih subjekata.

Inače prema podacima Filijale NSZ u Prijepolju od ukupno 7340 nezaposlenih u opštini Prijepolje koliko ih je bilo u junu mesecu, 4065 otpada na žene.

Što se tiče kvalifikacione strukture, najveći broj nezaposlenih u našoj opštini 2689 ima treći stepen stručne spreme, a odmah iza tog su i lica sa prvim stepenom stručne spreme odnosno nekvalifikovani radnici kojih je na evidenciji nezaposlenih bilo 2476. Značajan broj, odnosno 1583 lica je sa srednjom školom, dok je na evidenciji nezaposlenih u junu mesecu sa diplom fakulteta, viših trogodišnjih i dvogodišnjih škola imalo preko 300.

Koliko su za gubljenje posla pogubni efekti tranzicije,odnosno sprovođenje priprema za privatizaciju i sama vlasnička transformacija, najbolje pokazuju podaci da je više od polovine onih koji traže posao bila u radnom odnosu, ali su zbog tehnološkog viška ili iz drugih razloga izgubili posao.

I.A.