Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

July 2010
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

НАБАВКА ПОЉОПРИВРЕДНЕ МЕХАНИЗАЦИЈЕ

У сервису пољопривредне механизације „Радуловић“ на Коловрату испорука под врло повољним условима

Пољопривредници у општини Пријепоље, али из суседних општина, све чешће и све лакше долазе до нове механизације. У склопу наглашеног интересовања државе за побољшање услова под којима се механизација може набавити, у сервису пољопривредне механизације „Радуловић“ на Коловрату све су чешћи купци нових машина. Међу онима који долазе ради савета или поправке застареле механизације све се већи број интересује и одлучује за набавку нових машиха за пољопривреду. Ових дана забележили смо пријатне тренутке: склапање купопродајних уговора и испоруку нове механизације. За трактор се одавне не чека дуже од неколико дана а слично је и са другим пољопривредним машинама.

– Субвенције које држава обезбеђује за власнике пољопривредних газдинстава осетно су поспешиле продају механизације, каже Јован Радуловић власник сервиса пољопривредхне механизације. Она више није недоступна чак и онима који се пољопривредом баве на релативно мањим површинама или као допунском делатношћу јер су камате повољне а рокови отплате повећани. Најпопуларнији и најтраженији тип трактора у планинском подручју је ИМТ-ов модел 539 и он купце кошта тачно 751.000 динара. Месечна рата кредита који се одобрава на пет година тренутно је око 130 евра. То није велики износ за пољопривреднике који се овим послом баве иоле озбиљније, додаје он.

Повољни услови за набавку нове механизације поспешили су продају али и повећали интересовање пре свих пољопривредника који се врло интензивно баве тим послом. Међу њима је и Борко Милошевић из Бабина који са комплетном породицом одавно пољопривреду и сточарство доживљава као једино односно најважније занимање.

– Имамо у домаћинству два трактора, али користимо ову изузетну прилику да обновимо механизацију без које нема напретка. Посебно су нам занимљиве машине за косидбу ливада, спремање силаже и прикупљање остале летине.

Милошевић истиче да у газдинству у Бабинама има 14 високомлечних крава, овце и јунице и да је за обезбеђење хране за препуне штале потребно много рада. Свака машина одмењује много руку и зато овакве прилике не треба пропуштати, каже Милошевић.

На кредит, под такође врло повољним условима, купују се сакупљачи сена, грабуље и други прикључци, затим косачице произвођача из бивших југословенских република попут „Лабин-прогреса“, „Горења“ или бољевачке „Агро – механике“.

– Сервис пољопривредне механизације обезбеђује и тракторе италијанске фирме „Голдони“ али и других произвођача. Наш је интерес да продаја иде добро јер тиме обезбеђујемо посао за редован сервис, поправке у гарантном року али и касније. Испорука је, најчешће, неколико дана од почетка прикупљања потребне документације. Потребно је дан-два да би се завршиле банкарске формалности и то је све, каже Радуловић.

Међу купцима је све више оних који долазе из планинских села испод Златара, Јадовника, са бабинско-јабучке висоравни, са Јавора. Долазе и из суседних општина са друге стране границе са Црном Гором. Све их доводи недвосмислен интерес: релативно повољне цене и врло прихватљиви услови кредитирања. А без добре механизације нема ни бољих приноса. О ефикасности и радном учинку да и не говоримо.

М.М.М.