Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

May 2010
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ВРАТИТИ ТРАНСВЕРНА СРЕДСТВА

На састанку Сталне конференције градова и општина  у Ариљу представници више општина затражили унапређење локалних самоуправа кроз повраћај трансверних средстава и имовине

Представници  града Ужица и општина Ариља, Бајине Баште, Ивањице, Лучана, Пожеге, Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Косјерића, Новог Пазара и Тутина на састанку одржаном у току прошле недеље у Ариљу, који је организовала Стална конференција градова и општина / СКГО/ у оквиру кампање «СКГО-наша адреса», затражили су унапређење положаја локалних самоуправа, првенствено кроз истинску децентрализацију, као и хитно враћање трансверних средстава.

Овом скупу  присуствовао је и Драгољуб Зиндовић председник општине Пријепоље, а према саопштењу којег је са овог састанка упутила Стална конференција градова и општина представници свих општина заложили су се за снажнију фискалну децентрализацију, враћање имовине локалним самоуправама, успостављање већинског изборног система на свим нивоима, али и спречавање политике дуплих стандарда приликом одобравања финансијских средства и селктивне примене закона. Поред тога у саопштењу Конференције општина истиче се и потреба да СКГО и формално постане институционални партнер централној власти.

Према констатацијама које су се чуле на овом скупу колико ће држава уважити захтеве за децентрализацијом  најбоље ће се огледати у брзини враћања трансверних средстава  општинама и градовима. Јер, без  тога како истичу руководећи људи у  Сталпној конференцији, децентрализација ће бити само празна прича.

Враћање трансверних  средстава, како је речено, поготово је значајно за 63 најсиромашније општине  у Србији.

На крају рецимо да су представници општина и градова  једнодушно истакли да су Сталну конференцију градова и општина прихватили као партнера који ће им помоћи у побољшању услуга али и у остваривању програмских циљева.

И.А.