Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

May 2010
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ХИДРОЦЕНТРАЛЕ НА ЛИМУ ПРИОРИТЕТ

На  веома посећеној  конференцији за новинаре у Београду говорили  Rick Rule, Miles Thompson,  Миљана Видовић и Милан Ћушић.  Ми смо спремни и позивамо државне органе и локалну заједницу да нам што пре створе потребне услове да би кренула изградња, рекао је Rick Rule, акционар и финансијер пројеката Reservoir capital corp.

У Медија центру у Београду у петак, 21. маја, одржана је веома посећена конференција за новинаре представника канадске компаније Reservoir capital corp. на којој су говорили  Rick Rule, водећи амерички брокер специјализован за рударство, енергетику, водопривреду, шумарске производе и пољопривреду и велики акционар и финансијер пројеката Reservoir capital corp. затим Miles Thompson, председник Управног одбора ове компаније, Миљана Видовић, председник и извршни директор компаније Reservoir capital corp. и директор компаније Rewenable energy ventures – REV d.o.o. компаније REV и њен заменик Милан Ћушић.

Повод за конференцију за новинаре била је вишедневна посета високих представника ове  канадске компаније Србији и земљама  у региону током које су потврђена  опредељења ове угледне канадске компаније да у наредних неколико година постане велики инвеститор у енергетске објекте у овом делу Европе. Србија је, речено је том приликом, приоритет и овде се највише одмакло у припремним и истражним радовима јер су добијене одговарајуће дозволе за више пројеката. Приоритет је хидропотенцијал реке Лим, пре свега изградња две хидроелектране у нашој општини – Бродарево 1 и Бродарево 2, речено је на конференцији за новинаре у Медија центру.

– Веома смо заинтересовани за такозвану зелену енергију и за обновљиве изворе енергије, пре свега геотермалну и хидроенергију у свим земљама југоистиочне Европе, рекао је Rick Rule на почетку излагања. Инвестирамо само у земље у којима имамо поуздане локалне партнере, а досадашња улагања од око десет милиона евра говоре да у Србији имамо таквог партнера. Rewenable energy ventures – REV d.o.o. je српска компанија која се котира на берзи у Канади и у којој су сувласници нвеститори из целог света који имају новац и који желе да инвестирају у профитабилне пројекте. Желимо да у Србији приоритетно изградимо две нове хидроцентрале на реци Лим код Пријепоља, Бродарево 1 и Бродарево 2 и да у њих уложимо 120 милиона евра. Иако постоји мишљење да у Србији нема довољно транспарентности, искуство наших компанија је супротно – Србија је отворена земља у којој је могуће фер пословање, рекао је Rick Rule.

Rick Rule је рекао и да њихове компаније, приликом реализације оваквих пројеката, веома воде рачуна о социјалним проблемима у крајевима у којима се ти пројекти реализују.

– Посебну пажњу посветићемо поштовању животне средине и прописа који регулишу ту област. У бројним разговорима које сам имао ових дана у Србији, у овдашњим министарствима увераван сам да је Влада Србије заинтересована да што пре почне изградња нових хидроелектрана. Ми смо спремни и позивамо државне органе и локалну заједницу да нам што пре створе потребне услове да би кренула изградња, рекао је Rick Rule, акционар и финансијер пројеката Reservoir capital corp.

Miles Thompson, председник Управног одбора Reservoir capital corp. поручио је да верује да Србија са својим несумњивим потенцијалима може да буде кључни фактор у Европи у области обновљивих извора енергије којих има у избољу али их не користи јер нема капитала. Европа се у свему уједињује па и у сектору енергије, а Србија која тежи чланству у Европској унији са својим изворима чисте енергије може да буде изузетно занимљива за капитал водећих земаља Европе и света.

– Желимо  са у Србији будемо присутни  у дугом низу година, не само са једним или два  већ са низом пројеката. Поседујемо енергетске дозволе за хидроелектране Бродарево 1 и Бродарево 2 и четири дозволе за коришћење геотермалне енергије, три у Војводини и једну у Врањској Бањи, рекао је Miles Thompson. Желимо да будемо партнери локалне заједнице. Ми не долазимо у Пријепоље и Бродарево,  као ни нигде у свету, са намером да само реализујемо наш интерес. Желимо и у Бродареву и у Пријепољу да наши пројекти донесу просперитет тој средини и да од наших пројеката имају корист и они који су уложили новац али и локална заједница чије ресурсе користимо. Ово пре свега значи отварање нових радних места у једном од најнеразвијенијих крајева Србије. Поштујемо законе сваке земље у којој инвестирамо а то значи да ћемо поштовати и све законе, посебно оне у заштити животне средине који важе у Србији, рекао је Miles Thompson.

Миљана  Видовић, председник и извршни директор компаније Reservoir capital corp. и директор компаније Rewenable energy ventures – REV d.o.o. је истакла да је изузетно задовољна сарадњом са локалном заједницом и државним органима Србије.

– У јуну  ће бити готовa претходна студија о изводљивости за хидроелектране Бродарево 1 и Бродарево 2 а у новембру њена коначна верзија са главним пројектом. Верујем да ће већ у новембру бити све спремно за почетак радова, али је још рано за прецизирање термина. У сваком случају у изградњи ових хидроелектрана очекујемо значајно учешће компанија из Србије и из самог Пријепоља. Лим је деценијама и столећима чекао инвестиције. Вода је отицала, а цео тај крај чекао неки развој. Сада је време да се то чекање почне исплаћивати. Дошли смо да уз помоћ страног капитакла покренемо тај део Србије, рекла је Миљана Видовић.

„ОЧИСТИМО СРБИЈУ“

Милан Ћушић, заменик директора Rewenable energy ventires – REV d.o.o. најавио је учешће ове компаније у акцијама поводом 5. јуна – Дана заштите животне средине.

– Као друштвено одговорна компанија ми ћемо се укључити у програме Министарства животне средине и просторног планирања. Организоваћемо и финансијски помоћи чишћење дела обале Лима на локацији коју ћемо утврдити заједно са локалном заједницом. То није никакав маркетинг, то је пракса која постоји у овој компанији и коју од ове године уводимо и на новој локацији на којој ћемо бити присутни наредних година, рекао је Ћушић.

КОНТАКТИ

На  питање извештача „Полимља“ са којим се званичницима Владе Србије срео и разговарао током вишедневног  боравка у Србији, Rick Rule,акционар и финансијер пројеката Reservoir capital corp. је одговорио:

– Имам тешкоћа у изговору ваших презимена, али биће јасно ако кажем да сам се срео са најодговорнијим људима у министарствима која су значајна за реализацију наших пројеката. Био сам са министрима енергетике, рада и социјалне политике, животне средине и просторног планирања а срео сам се и са првим потпредседником Владе и министром унутрашњих послова. Разговарао сам и са градоначелником Ужица и био у контакту са представницима општине Пријепоље. Довољно за ових неколико дана, уследило је контра-питање господина Rulа!