Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

May 2010
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

«ДЕРВИШ И СМРТ» ЗА СВА ВРЕМЕНА

У оквиру турнеје по Србији, Театар «Коџаели»  извешће позоришну представу Дервиш и смрт у још четири града: Новом Саду, Нишу, Новом Пазару и Крушевцу. Представу «Дервиш и смрт» режирао је М.Нурулах Тунџер, док је текст романа драматизовао Небојша Брадић, министар културе.

У извођењу Градског театра «Коџаели» из Истамбула, пријепољска публика имаће јединствену прилику да у Дому културе, у понедељак, 31. маја, види позоришну представу «Дервиш и смрт» рађену по најпознатијем роману Меше Селимовића.

У оквиру турнеје по Србији, Театар «Коџаели» извешће исту представу у још само четири града: Новом Саду, Нишу, Новом Пазару и Крушевцу. Представу «Дервиш и смрт» режирао је М.Нурулах Тунџер, док је текст романа драматизовао Небојша Брадић, садашњи министар културе. Комплетан пројекат финансира Амбасада Републике Турске у Београду и Министарство културе Републике Србије.

Ова представа поново ће омогућити још једно сретање публике са делом Меше Селимовића и то из позоришног угла. У годишњици у којој се обележава сто година од рођења познатог романописца Селимовићево дело и даље траје што говори да оно припада и овом и будућем времену.

«За мене лично, то трајање је је веома дуго, јер сам се први пут у позоришту огледао режирајући управо “Дервиш и смрт”, пре 22 године у Народном позоришту у Тузли. Потом су следиле режије у Крушевцу, опет у Тузли, па у турском граду Измиру, а сигурно ће уследити и неке нове, изјавио је недавно Небојша Брадић, министар културе,  у Музеју позоришне уметности отварајући изуложбу «Меша Селимовић у позоришту».

Трагични чин стрељања Селимовићевог брата 1944. године, био је завичај његовог целокупног писања и представља увод у читање његових дела. О томе колико је Меша Селимовић успео да тај губитак обради на један универзалан начин, сведочи то што роман «Дервиш и смрт» припада и овом времену, иако се “читање” његових дела временом мењало.

То  је добар доказ да ова литература живи и да ће сигурно инспирисати и оне који долазе да се стваралачки суоче са оним што нам Селимовић поручује у својим делима.

М.Ц.