Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

May 2010
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПИСМА ЧИТАЛАЦА

Поштована редакцијо,

Повод да Вам пишем  је текст на страни 9 листа Полимље од 12. 03. 2010. године под насловом «Пријепоље или Прибој? Текст С. Марушића наговештава кампању  за домаћина јубиларних педесетих МОСИ.

Један сам од организатора првих игара па сам себи дао за право да о томе кажем нешто.

И поред  тога што је иницијатива потекла  од студената Пријепоља, Прибоја  и Нове Вароши, прве игре су организовали студенти, средњошколска и радничка омладина Пријепоља. Првобитна идеја  је била да се организује тај фискултурни тромеч. Када смо увече, тог осмог августа 1954. године схватили како су дивно протекле те игре, када смо видели како је цело Пријепоље било усхићено, весело и раздрагано и почело да живи један нови живот, пала је одлука (башта «Бријег» на Бостанима) да игре постану традиционалне и да се следеће године видимо у Прибоју.

О МОСИ играма зна сада преко 60 генерација са тромеђе некадашњих република  СФРЈ и о томе не треба сада говорити. И поред менифестација које се одржавају у Пријепољу и на тромеђи ( Сеоски дани С. Вукосављевића, Зетовијада, Милешевска колонија, ОРСИ и др.), Моси већ 56 година окупљају две до две и по хиљаде спортиста и и важе за највећу аматерско спортску манифестацију на Балкану, а МОСИ су дале стотине и стотине репрезентативаца. Пријепоље је имало част да организује јубиларне десете МОСИ, затим петнаесте, па XXI и да тада, 1974. године прослави двадесетогодишњицу МОСИ. Затим је Пријепоље организовало XXX јубиларне игре 1984. године. Те игре су показале да је Пријепоље способно да организује једне од најбројнијих игара и да и то на најбољи могући начин. Пријепоље има изузетно добар потенцијал у људству окупљеном око спортских савеза и клубова. Има и велико, велико искуство. Има и терене. Тридесете МОСИ су адут Пријепоља и сведочанство да је Пријепоље положило све испите у организацији игара.(Уколико Спортски савез Пријепоља не поседује филмски материјал са тих игара понудићу 7-8 минута које сам снимио аматерском камераом на тим играма).

Међутим, и Прибој има морално право на јубиларне игре. Они су били организатори V и XXV  јубиларних игара ( и још XII, XVII, XLI).

Хтео  бих да кажем да је за мене врло значајно одржавање игара 2014. године јер ће тада бити обележено, а надам се и  прослављено 60 година од првих игара, а то ће бити педесет и прве игре. У време ове светске кризе (нарочито финансијске) треба добро сагледати одакле се могу очекивати финансијска средства да би се реновирали спортски објекти и спровела организација игара. Требаће доста средстава. Пријепољска привреда скоро да не ради. А и ако се све то добро проанализира и дођемо до закључка да можемо организовати игре, мислим да је кандидатура Пријепоља на првом месту. Наравно испред Бијелог Поља и Пљеваља.

Да додам  да је из Пријепоља потекла и иницијатива  за обнављање игара након ратних сукоба деведесетих година (Полиме, 13.05.1994. страна 6) И то је поен за Пријепоље. Спортским и друштвеним радницима  Пријепоља дајем пуну подршку за кандидовање за педесте МОСИ (2013) или шесдесету годишњицу МОСИ (2014. године).

Сакиб Шеховић