Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

April 2010
M T W T F S S
« Mar   May »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

POČELA IZGRADNjA MOSTA NA LIMU

Vrednost ugovorenih radova 105.372.000 Investitori NIP i  Opština Prijepolje Izvođač radova AD «Putevi» Užice Rok završetka  ugovorenih radova 350 dana Izdata građevinska dozvola i sve potrebne saglasnosti

Prošle nedelje u Ministarstvu za Nacionalni investicioni plan potpisan je trojni ugovor između investitora i izvođača radova o  izgradnji novog mosta na Limu vredan 105.372.000 dinara. Ugovor su u ime investitora  potpisali predstavnici ovog ministarstva, i  Dragoljub Zindović predsednik opštine Prijepolje, a u ime izvođača radova Milan Bojević direktor AD «Putevi» iz Užica.

U prvim reagovanjima  na početak realizacije ove zaista značajne kapitalne investicije  Dragoljub Zindović predsednik opštine Prijepolje je rekao da je ovo zaista velika i značajna investicija koja se jednom realizuje u periodu od više od 20 godina i da će ona mnogo značiti za ovaj grad, opštinu i građane i dosta doprineti rasterećenju saobraćaja u užem gradskom delu i na postojećim mostovima. Takođe što je posebno značajno izgradnja novog mosta na Limu stvara uslove za intezivniju i bržu izgradnju na levoj obali Lima u Šehovića Polju, što će opet doprineti rasterećenju od preterane gradnje u užem gradskom području.

-Investitor  ovog objekta je Nacionalni  investicioni plan koji će  za ove namene izdvojiti 90 odsto  potrebnih sredstava, odnosno  90.372.000 dinara. Istovremeno suinvestitor  izgradnje novog mosta na Limu  je i opština Prijepolje sa 10 odsto potrebnih sredstva i ona će iz budžeta u te svrhe dati 10 miliona dinara. Rok završetka ugovorenih radova na izgradnji prve faze novog mosta je 350 kalendarskih dana.Što je posebno značajno opštinska uprava bila je ažurna i odmah nakon potpisivanja ugovora izdata je građevinska dozvola i sve potrebne saglasnosti tako da izvođač radova odmah može da počne sa radom, kaže Dragoljub Zindović predsednik opštine Prijepolje.

-Realiazcija  ove investicije i poveravnje  radova AD «Putevi» značajno  je i za ovo preduzeće i  na ovom gradilištu radiće svakodnevno od 30 do 50 radnika. Mi smo već od početka ove nedelje počeli sa pripremnim radovima za organizaciju gradilišta i iskopom za noseće stubove na obalama. S obzirom da će biti primenjena savremena tehnologija gradnje na dinamiku radova neće mnogo uticati trenutni vodostaj reke. Most će inače imati četiri noseća stuba od kojih će biti dva u koritu reke i dva na obalama,- rekao nam je o početku izgradnje mosta Sabahudin Kozica upravnik gradnje u Prijepolju AD «Putevi» iz Užica.

Realizacije  ove zaista kapitalne investicije podeljena je u tri faze. Prema rečima, Sabahudina Kozice, ugovoren je deo prve faze koji predviđa izgradnju stubova mosta sa konstrukcijom, dok je za potpuni završetak ove prve faze predviđena izgradnja pristupnih saobraćajnica na desnoj obali Lima kod Doma kulture i na levoj obali do nove zgrade u Šehovića Polju i do ulice prema dečjem vrtiću. Druga faza predviđa izgradnju nove saobraćajnice duž leve obale Lima do autobuske stanice ispod postojećeg mosta na magistralnom putu. I konačno treća faza predviđa izgradnju glavne saobraćajnice

na levoj obali  od mosta gde se nalazi Štamparija «Grafokarton», pored dečjeg vrtića i Sportske dvorane sa uključivanjem  na već postojeću ulicu ispred zgrade u Šehovića Polju.

Prema rečima stručnjaka  koje su imali uvida u projekat, predviđena je izgradnja izuzetno lepog i atraktivnog objekta, kao i pratećih saobraćajnica sa pešačkim stazama,  rasvetom i drugim elementima.

Počela je tako izgradnja mosta, odnosno dela prve faze, a kako će se obezbediti pare za realizaciju ostalih faza, odnosno pristupnih saobraćajnica ostaje da se vidi. U svemu tom dodatne obaveze za lokalnu samoupravu biće i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pogotovo za realizaciju treće faze koja predviđa izgradnju glavne saobraćajnice na levoj obali Lima.

Ideja o realizaciji  ove zaista značajne investicije  stara je već nekoliko godina, a  izgradnja mosta bila je u predizbornim obećanjima mnogih političkih opcija. Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan podržalo je ovu investiciju  i planiralo izdvajanje 90 odsto sredstava, a radovi su trebali početi još krajem prošle godine, ali je poništen prvi tender o izboru izvođača radova.

Na kraju recimo da Prijepolje za izgradnjom mosta, bez obzira što mnogi smatraju da je u ovoj sredini trenutno imalo  prioritetnijih stvari koje je trebalo graditi i u njih ulagati, dobija zaista mnogo. Jer, pored smanjenja gužvi na postojećim mostovima, Šehovića Polje koje je su urbanisti u proteklim decenijama znalački čuvali za izgradnju praktično novog grada, sada postaje aktuelno i nudi mogućnosti za izgradnju značajnih stambenih i drugih objekata. Istovremeno centar grada sada će biti mnogo bliži  Šehovića Polju i magistralnom putu i železničkoj stanici.

I.Aličković

Fotos; Sl 1. Presek prve faze/ Čare skidamo sliku sutra  sa fleške/

Sl; Počeli radovi na iskopu za stubove

BROJKE

Novi most na Limu projektovao je Saobraćajni  institut iz Beograda /CIP/ a odgovorni  projektant konstrukcije bio je Branislav  Živanović, hidraulike Mirjana Kristiforović  i saobraćajnica Mira Gašić. Dužina mosta biće 99 a širina 13 metara.

Most će imati  četiri noseća stuba a najveći  raspon u koritu reke između dva  stuba biće 40 metara. Projektom je takođe predviđeno da visina mosta  preko najvećih voda ove reke bude 2 metra. Pored dve kolovozne trake od po 3,5 metara širina pešačkih staza na mostu biće dva metra a postojaće i štitnici na za pešake. U proseku debljina betonske konstrukcije koja će se raditi na mostu biće oko 1,5 metara, i most će biti visočiji od sadašnje pešačke staze oko Doma kulture za oko 1,5 metar i sa njom biće povezan stepenicama za pešake.