Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

April 2010
M T W T F S S
« Mar   May »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

PETICIJOM PROTIV SMANjENjA BROJA REGIONA

Samo  tokom vikenda  peticiju protiv smanjenja  broja regiona, ukidanja  okruga i formiranja  nekih novih administrativnih jedinica potpisalo  oko 2000 građana opštine  Prijepolje. Cilj  da peticiju poptiše 10 odsto biračkog tela opštine biće brzo postignut, smatraju organizatori ove akcije

Opštinski odbori Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Nove Srbije počeli su u petak, 26. marta, u Prijepolju potpisivanje peticije  protiv smanjenja broja statističkih regiona odnosno ukidanja okruga. Cilj je da se prikupi oko 3500 potpisa, koliko je Zakonom predviđeno, kako bi se uticalo na Skupštinu opsšine da raspiše referendum da bi se utvrdila volja građana po pitanju regionalizacije Srbije i inicijativama bošnjačkih stranaka vezanih za to pitanje.

Peticija će biti upućena Vladi Srbije, Narodnoj Skupštini Srbije i Skupštini opštine Prijepolje.

– Od Vlade Srbije i Narodne Skupštine  tražimo da ne smanjuje broj statističkih regiona u Srbiji, da Prijepolje ostane u statističkom regionu čiji je centar Užice, ne ukida odluku o regionima i ne formira nikakve nove subregione ili oblasti sa Novim Pazarom kao centrom kome bi pripale opštine sadašnjeg Zlatiborskog okruga, rekao je Vukosav Tomašević, predsednik Opštinskog odbora DSS na zajedničkoj konferenciji za novinare DSS,SRS i NS održanoj prošlog petka u Prijepolju.

Zoran Despotović, predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke rekao je da je ovo nastavak borbe protiv prekrajanja granica Zlatiborskog okruga i da je on usledio posle zajedničkog  pisma ovih stranaka upućenog pre mesec dana Vladi Srbije.

– Bez saglasnosti srpskog stanovništva Prijepolja ali i Priboja i Nove Varoši ne mogu se donositi nikakve odluke o tome kom će regionu ili administratrivnoj oblasti pripadati ove opštine, rekao je Despotović. Užice je ovim opštinama i prirodnije i mnogo bliže od Novog Pazara, dodao je on.

Milan Gačević, predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije je poručio da  nikakvo prekrajanje granica nije prošlo bez ozbiljnijih tenzija.

– Vlast  se bezočno igra sa narodom kada ga, protiv njegove volje, deli i svrstava čim je neko od tanke skupštinske većine počne ucenjivati, rekao je on. Gačević je dodao i da će o ovim pitanjima slične aktivnosti biti organizovane i u svim drugim opštinama na području sadašnjeg Zlatiborskog okruga.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare DSS,SRS i NS u Prijepolju je rečeno da postoji saglasnost i drugih političkih partija u ovoj opštini koje će se pridružiti inicijativi pomenute tri stranke.

Tokom vikenda prikupljeno je blizu 2000 potpisa  u opštini Prijepolje a u  ponedeljak je počelo potpisivanje  peticije u Novoj Varoši. Sutradan, od utorka, 30. marta, peticija je dostupna građanima Priboja, Čajetine i Užica, rekao je za „Polimlje“ Vukosav Tomašević, član GO DSS.

Tomašević je dodao da su se u Prijepolju  ovoj inicijativi zvanično pridružile i SPS i PUPS ali da peticiju potpisuju i članovi i simpatizeri i drugih političkih stranaka.

M.M.M.