Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

April 2010
M T W T F S S
« Mar   May »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

GENOCID JE NASLOV SVIH NASLOVA

Trećeg dana manifestacije „Dani jedinstva islamske zajednice“ Medžlis Islamske zajednice Prijepolje, pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji organizovao je u petak 26. marta, svečani prijem za vjernike iz prijepoljskog Medžlisa.

Domaćin cijelokupne manifestacije „Dani jedinstva islamske zajednice“, bio je glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić.

On je naglasio da od ujedinjenja Islamske zajednice nema štete za državu, ali ima štete za one koji vode Srbiju. – Oni se i dalje napajaju sa političkih projekata i programa u kojima se jasno ističe da je postojanje nesrba u Srbiji opasnost za Srbiju. A to je naslov genocida. Jer kada konstatujete da je nečije postojanje opasnost, iz toga proizilaze programi kako ukloniti tu opasnost. Po tom principu, od Garašanina, Moljevića, preko Čubrilovića do Dobrice Ćosića, vodi se nacionalistička politika, rekao je Zukorlić.

– Na tim krilima nastaje genocid i odatle počinje Srebrenica. To je opasnost koja nam visi nad glavom i mi tu opasnost moramo otkloniti. Za nas je ključno pitanje, i političko i sociološko i nacionalno riješenje odnosa, ne sa onima koji su otpali od Islamske zajednice, ne sa dva bošnjačka ministra u Beogradu koji neznaju jesu li bošnjački ili nisu, ne, to su nus pojave. Ključno pitanje je naš odnos sa Beogradom kao simbolom vlasti. Kada kažem naš, mislim na Bošnjake, mislim na sve Bošnjake na kugli zemaljskoj. Zašto? Zato što između Bošnjaka i Beograda postoji jedno veliko brdo koje se zove genocid. Genocid se ne može izbrisati gumicom, naglasio je Glavni muftija. On je dodao da je genocid glavna prepreka za normalizaciju odnosa. – Niko nema pravo halaljivati genocid. Važna je ekonomija, važni su putevi, sve je to jako važno, ali pitanje genocida je naslov svih naslova. Ako progutamo da nam se ta priča jednim papirićom, zamotanim, zakukuljenim i licemjernim riješi, vjerujte, nadvio nam se nad glavom drugi genocid. Jer svaki genocid, od jedanaest genocida koji se desio nad Bošnjacima, dešavao se pod uslovom da je zaboravljen onaj predhodni, zaključio je Muftija Zukorlić.

A.M.